Op YouTube is een filmpje opgedoken van de 11-jarige Nada al-Ahdal uit Jemen, die vertelt hoe ze thuis is weggelopen om aan een gedwongen huwelijk te ontsnappen.

Het meisje is te zien in een rijdende auto en doet geagiteerd haar verhaal aan de camera. Ze vertelt dat ze thuis wegliep omdat haar ouders haar wilden uithuwelijken. 'Ik ga liever dood,' roept ze verontwaardigd uit. 

Nada klaagt aan dat ze niet de enige is aan wiens kindertijd een bruusk einde dreigt te komen door een vroegtijdig huwelijk. 'Heel wat onschuldige kinderen hebben zelfmoord gepleegd,' zegt ze. 'Wat voor opvoeding is dit? Als ik word uitgehuwelijkt heb ik geen leven meer en krijg ik geen onderwijs.' 

Niet helemaal betrouwbaar 

Het filmpje werd intussen al vijf miljoen bekeken. Het is echter niet te controleren of het filmpje wel authentiek is. Het werd verspreid door het Middle East Media Research Institute (MEMRI), een in de VS gebaseerde organisatie die zich naar eigen zeggen tot doel stelt teksten en mediafragmenten uit de Arabische wereld te vertalen, om zo de taalkloof tussen het Midden-Oosten en het Westen te dichten. 

Het is niet onbelangrijk te vermelden dat het MEMRI werd opgericht door een voormalig topman van de Israëlische inlichtingendiensten, met de oorspronkelijke bedoeling 'het voortdurende belang van het zionisme voor de staat Israël te onderstrepen'. Later werd dit zinnetje uit het 'mission statement' van de organisatie geschrapt. 

Critici beweren dat het onderzoeksinstituut er alles aan doet om moslims en de Arabische wereld in een slecht daglicht te plaatsen, door middel van een erg eenzijdige selectie van mediamateriaal. 

Het verhaal van vele meisjes

Het valt evenwel niet te ontkennen dat het uithuwelijken van kinderen jonger dan vijftien regelmatig gebeurt in Jemen, maar ook in landen als Niger, Mali en Bangladesh. Volgens een recent rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) trouwen elke dag maar liefst 39.000 meisjes die jonger zijn dan 18. 

De organisatie wijst erop dat kinder- en tienerbruiden vaker te maken krijgen met huiselijk geweld en seksueel misbruik dan vrouwen die op volwassen leeftijd trouwen. Daarnaast wijst de WHO erop dat complicaties tijdens de zwangerschap of de bevalling één van de belangrijkste doodsoorzaken zijn van meisjes tussen 15 en 19 jaar oud in ontwikkelingslanden. 

De minimumleeftijd om te trouwen werd in Jemen vastgelegd op vijftien jaar.