Google stelt nieuwe Nexus 7 en Chromecast voor
De Chromecast kost 35 dollar en is nu al beschikbaar in de VS. Foto: REUTERS

Google heeft woensdag een nieuwe versie van de populaire Nexus 7 tablet en het Android-besturingssysteem voorgesteld. De internetreus pakte ook uit met Chromecast: een klein apparaatje dat het mogelijk maakt om beelden vanop smartphones, tablets en laptops draadloos af te spelen op televisietoestellen.

Met de opgefriste Nexus 7 zorgt Google niet meteen voor grote vernieuwingen. De tablet is, zoals verwacht, sneller en lichter dan zijn voorganger, beschikt over een beter scherm en heeft nu ook een camera aan de achterkant. Het wordt het eerste toestel dat draait op Android 4.3, de nieuwste versie van het Android-besturingssysteem.

Google verraste wel met de voorstelling van Chromecast, een kleine stick die past in de hdmi-aansluiting van televisietoestellen. Het toestelletje maakte het mogelijke om draadloos beelden vanop smartphones, tablets en laptops te streamen naar het grotere televisiescherm. Momenteel worden enkel de Chrome-browser, YouTube, Google Play Movies & TV, Google Play Music en Netflix ondersteund, maar de internetreus belooft snel meer compatibele apps.

Met Chromecast doet Google een nieuwe poging om het televisiescherm te veroveren na het vorig jaar afgevoerde Nexus Q-project. Vooral de lage prijs, in Amerika wordt het toestel gelanceerd voor 35 dollar, moet van Chromecast een succes maken. Googles grote concurrent Apple heeft met Apple TV al geruime tijd een streaming-apparaat op de markt.