‘Belgische vrouwen moeten kraamkliniek sneller verlaten’
Foto: Photo News

De Britse prinses Kate Middleton trok een dag naar haar bevalling naar huis. Als vrouwen in België een dag vroeger naar huis zouden gaan, dan zou dat een enorme besparing betekenen voor de gezondheidszorg. Dat zegt Marc Moens, ondervoorzitter van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten in een opiniestuk.

Marc Moens grijpt de bevalling van de Britse prinses aan om het voorstel om het terugbetaalde verblijf in een materniteit met een dag in te korten weer in de belangstelling te zetten. 

Marc Moens wijst in een opiniestuk erop dat in heel wat andere Europese landen vrouwen vroeger naar huis worden gestuurd na een normaal verlopen bevalling. In andere landen hebben ze begrepen dat een dure materniteitsruimte geen ontvangsruimte is, klinkt het.

In België betalen de openbare ziekteverzekeringen, net zoals in het Verenigd Koninkrijk en de Scandinavische landen, de rekening van een bevallingshospitalisatie. ‘Gezien België in de rangschikking van twaalf Europese landen op kop staat, zou de overheid het terugbetaalde verblijf in een materniteit met één dag kunnen inkorten’, schrijft Moens.

Hij berekent dat die maatregel een jaarlijkse besparing van ongeveer 33 miljoen euro zou opleveren. Volgens hem betekent een dag minder geen gevaar voor de gezondheid van de vrouw noch het kind. Als jonge ouders een paar dagen langer in de materniteit willen blijven, dan kan dat gerust op eigen kosten, zegt hij.

Om zijn stelling kracht bij te zetten, haalt Moens enkele cijfers aan. In België verbleven vrouwen in 2012 gemiddeld 4,5 dagen in de materniteit, het langste van de twaalf onderzochte Europese landen. Ter vergelijking: in het Verenigd Koninkrijk was dat anderhalve dag, in Denemarken 1,6, in Zweden 2,2 en in Spanje 2,5.

'Van de overheid moeten we veel besparen', zegt hij in Terzake over de kwestie. 'Dan bespaar ik liever op zoiets dan bijvoorbeeld op de terugbetaling van medicijnen.'

Daniel Devos van Zorgnet Vlaanderen is niet tegen het idee, maar de maatregel zou volgens hem niet zoveel opbrengen als Moen heeft berekend. 'We zullen personeel moeten inzetten om de mensen thuis te begeleiden', legt hij uit.