Unicef wil verbod op huwelijk onder de 18 jaar
Op YouTube is een filmpje opgedoken van de 11-jarige Nada al-Ahdal, die vertelt hoe ze thuis is weggelopen om aan een gedwongen huwelijk te ontsnappen. Foto: /

De kinderrechtenorganisatie Unicef wil wereldwijd een wettelijke minimumleeftijd van 18 jaar om te mogen trouwen. Dat kan ertoe bijdragen dat gedwongen kinderhuwelijken verhinderd worden. Dat zei de perswoordvoerster van Unicef Duitsland, Ninja Charbonneau, woensdag.

Miljoenen mensen zagen de afgelopen dagen een internetfilmpje, waarin een blijkbaar 11-jarig meisje over haar vlucht voor een gedwongen huwelijk getuigt.

‘Er zijn veel meisjes die veel te vroeg trouwen en daarmee beroofd worden van hun kindertijd, waardoor hun verdere levensweg ook al op erg jonge leeftijd bepaald is’, zei Charbonneau. ‘Gehuwde jonge meisjes worden ook vaak als tiener zwanger en gaan vervolgens niet meer naar school’. Kinderhuwelijken vormen een zware schending van de mensenrechten.

Momenteel wordt een filmpje op het YouTube druk bekeken waarin een meisje over haar vlucht voor een gedwongen huwelijk getuigt. Volgens de titel van het filmpje is het kind afkomstig uit Jemen en elf jaar oud. Unicef wou over het filmpje, dat tegen woensdagnamiddag al 6,5 miljoen keer was aangeklikt, geen commentaar kwijt.

Volgens cijfers van Unicef is wereldwijd een op de drie vrouwen tussen 20 en 24 jaar voor haar 18e levensjaar getrouwd. Dat komt overeen met 70 miljoen mensen. Hoe jonger de kinderen zijn, hoe meer kans er is dat het huwelijk gedwongen werd, zei Charbonneau.