Na uitstel van 9 maanden dan toch parlementsverkiezingen in Togo
Een jonge Togolees supportert voor de regeringspartij UNIR van president Faure Gnassingbé. Foto: AFP

Na maanden van protestacties door de oppositiepartijen trekken de Togolezen donderdag dan toch naar de stembus. De verkiezingen, die in oktober vorig jaar hadden moeten plaatsvinden, moeten nieuwe afgevaardigden voor het parlement opleveren.

De stembusgang is nu al gecontesteerd. Het West-Afrikaanse land wordt al 46 jaar op autocratische wijze bestuurd door de familie Gnassingbé en kent zelden eerlijke verkiezingen. Zowel de West-Afrikaanse Economische Gemeenschap Ecowas als de Afrikaanse Unie hebben verkiezingswaarnemers gestuurd.

Waarnemers in het land vrezen een uitbraak van geweld wanneer het resultaat wordt bekendgemaakt. Talloze oppositieleden zitten in de gevangenis en de berichten over mensenrechtenschendingen in het land zijn legio. Volgens de onafhankelijke kiescommissie CENI dingen meer dan 1.100 kandidaten naar een zitje als parlementslid. 159 van hen zijn vrouwen.

Togo staat pas op de 159e plaats van 186 landen in de meest recente index van menselijke ontwikkeling die door de Verenigde Naties werd gepubliceerd. Van de 6,7 miljoen inwoners leeft ongeveer de helft onder de armoedegrens.