Geen ivf-terugbetaling meer voor Spaanse singles en lesbiennes
Foto: shutterstock

De Spaanse regering heeft een wetsvoorstel goedgekeurd van het ministerie van Volksgezondheid waarbij voortaan alleenstaande vrouwen en lesbiennes worden uitgesloten van de door de overheid gesubsidieerde vruchtbaarheidsbehandelingen.

In Spaanse openbare ziekenhuizen zullen enkel heterokoppels beroep mogen doen op gratis hulp bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Dat heeft de Spaanse minister van Volksgezondheid, Ana Mato, beslist na overleg met de autonome regio’s over aanpassingen in het gezondheidssysteem.

De nieuwe regel legt ook een maximumleeftijd op voor wie beroep wil doen op vruchtbaarheidsbehandelingen, zoals ivf, via het openbare gezondheidssysteem. Enkel een koppel waarvan de vrouw onder de 40 jaar is en de man niet ouder dan 55 kan aanspraak maken op gratis hulp bij vruchtbaarheidsbehandelingen, mits zij nog geen gezamenlijk kind hebben en als onvruchtbaar zijn gediagnostiseerd.

'Geen man vinden, is geen medisch probleem'

Voortaan zullen alleenstaande vrouwen en lesbiennes met een kinderwens gemiddeld zo’n 1.000 euro voor ivf in privé-ziekenhuizen, schrijft El País.

‘Elke vrouw die problemen heeft om kinderen te krijgen, en waarbij het zo is vastgesteld door een dokter, zal toegang hebben tot gratis vruchtbaarheidsbehandelingen’, liet minister van Volksgezondheid Mato weten. ‘Ik denk niet dat het ontbreken van een man een medisch probleem is.’

De Spaanse holebivereninging FELGTB protesteert tegen de omstreden maatregel en is van plan om naar de rechter te stappen.