Koksijde, het mekka van de domiciliefraude
Foto: Shutterstock

Omdat Koksijde bewust geen gemeentebelasting aanrekent aan zijn inwoners, is de kustgemeente een favoriet doelwit voor domiciliefraude. De wijkpolitie doet wat ze kan, maar controleert eigenlijk enkel streng bij de inschrijving. Want in de praktijk blijkt ‘hoofdverblijfplaats’ vaak een zeer rekbaar begrip, staat in de ochtendkrant van De Standaard.

Koksijde wordt in het hoogseizoen overspoeld door toeristen, die er vaak ook hun eigen stekje kopen. Het aantal tweede verblijfplaatsen – maar liefst 16.000 tegenover 8.000 permanente inwoners – zegt wat dat betreft alles. De badstad heeft op het eerste gezicht ook alles wat een mens kan wensen.

Maar de kustgemeente is ook nog om andere redenen populair. Omdat Koksijde geen gemeentebelasting aanrekent aan zijn inwoners, zijn er elk jaar mensen die er frauduleus hun domicilie vestigen. Ze laten zich inschrijven, maar wonen in de realiteit elders.

Bij de politie van de zone Westkust (De Panne-Koksijde-Nieuwpoort) weten ze er alles van. Elk jaar opnieuw dienen ruim 1.600 Belgen een aanvraag in om zich in deze kustgemeenten te mogen vestigen. Maar na controles door de wijkpolitie blijken veel aanvragen frauduleus te zijn.

In 2011 weigerde Koksijde 181 domicilie-aanvragen en vorig jaar zelfs 201. En dit meestal nadat uit controles van de wijkpolitie bleek dat de aanvragers niet of nauwelijks op hun nieuwe adres aanwezig zijn.

Alle lagen van de samenleving

De fraude is wijdverspreid en wordt gepleegd door alle lagen van de samenleving. Van werklozen en OCMW-trekkers die via aparte adressen hun sociale uitkering willen verhogen tot vermogende tweeverdieners die via een schijnscheiding en een valse domicilie willen ontsnappen aan de dure taks op hun tweede verblijf.

De lokale politie doet wat ze kan om de domiciliefraude op te sporen, maar de controles beperken zich hoofdzakelijk tot de inschrijving zelf. ‘

'Geen Gestapo-gemeente'

Maar zodra de domicilie-aanvraag goedgekeurd is, hoeft de nieuwe inwoner van Koksijde niet veel meer te vrezen. ‘We zijn geen Gestapo-gemeente’, benadrukt burgemeester Marc VandenBussche (Open VLD).

De burgemeester denkt er dan ook niet aan om de gemeentebelasting weer in te voeren, wat nochtans een oplossing zou kunnen zijn. Sterker nog, het voorbeeld van Koksijde en Knokke vond onlangs zelfs navolging. Sinds kort moeten ook de inwoners van De Panne geen belasting betalen.

In veel gevallen is de domiciliefraude trouwens lang niet evident om te bewijzen. De wetgeving is ook soms contradictorisch, wat het de lokale politie extra moeilijk maakt. 

Lees het vierde artikel uit de reeks 'Fraude van alledag' uit de ochtendkrant:
‘‘We zijn geen Gestapo-gemeente’’