Vijf verfrissende watermeloenrecepten
Foto: Shutterstock
Geen fruit dat meer verfrist bij tropisch hete temperaturen dan de kleurrijke watermeloen. De vrucht mag u dan al bombastisch toegrijnzen in de supermarkt: er valt heus meer mee aan te vangen dan een moot meloen uit het vuistje.

1 Icepops van watermeloen
- Een recept van Culy -

Ingrediënten (voor 6 ijsjes):

500 gram verse watermeloen, in stukjes,
60 ml koud water,
1 eetlepel vers geperst citroensap,
6-8 muntblaadjes,
Suiker of agave nectar (optioneel)
Waterijsvormpjes.

Bereiding:

Meng alle ingrediënten in een blender en pureer tot een gladde massa.

Doe het mengsel in de waterijsvormpjes en vries tot ze bevroren en hard zijn en gemakkelijk uit het vormpje loskomen. 

2 Granita van watermeloen 
- Een recept van 2tomaatjes -

Ingrediënten (voor 4 personen):

1 watermeloen,
1 el witte basterdsuiker,
Halve tl citroensap,
75 ml water.

Bereiding:

Verwijder de schil van de watermeloen en snijd de meloen in stukjes, waarbij meteen de pitjes verwijderd dienen te worden. Voor de bereiding van dit recept heb je ongeveer 450 g schoongemaakte watermeloen nodig. Pureer de stukjes watermeloen vervolgens met de staafmixer of in de keukenmachine.

Verhit dan het water met het citroensap en de basterdsuiker in een pannetje tot alle suiker is opgelost. Neem de pan van het vuur en voeg van het vuur af de meloenpuree toe. Schenk het mengsel dan in een plastic bak, dek de plastic bak af en plaats deze in de vriezer.

Roer tijdens het invriezen elke 30 minuten door de bak zodat zich geen ijskristallen kunnen vormen. Er dient uiteindelijk een smeuïge massa te ontstaan en dit kan enkele uren duren.

3 Watermeloencocktail
- Een recept van Cherylstyle -

Ingrediënten:

3,5 kopjes watermeloen (in stukjes, zonder zaadjes en geschild),
1/2 deel tequila,
1/2 deel anijslikeur,
1/4 deel Schweppes,
1 deel suikersiroop,
1 deel vers citroensap,
IJs,
Verse munt.

Bereiding:

Meng alle ingrediënten, behalve het ijs, en mix met de blinder tot alles één glad mengsel is geworden. 

Giet het mengsel in de cocktailglazen en voeg het ijs toe. Werk af met muntblaadjes.

4 Salade van feta met watermeloen
- Een recept van Delhaize -

Ingrediënten (voor 4 personen):

1 eetlepel balsamicoazijn,
1 blok feta (200g),
een handvol basilicumblaadjes,
6 eetlepels gekoeld sinaasappelsap,
3 eetlepels olijfolie,
Peper en zout,
700 g watermeloen.

Bereiding:

Giet de azijn in een kleine bokaal of fles, kruid met peper en weinig zout, voeg dan het sinaasappelsap en de olie toe. Sluit en schud goed.

Hou alleen het heel rode vruchtvlees van de watermeloen over en snij het in schijfjes. Snij de feta eveneens in plakjes. Leg ze afwisselend in een grote schaal.

Bedruip met de vinaigrette, bestrooi met de met de hand gescheurde basilicumblaadjes.

Serveer heel koel als voorgerecht of als buffetgerecht of om mee te nemen op een picknick.

5 Gazpacho van tomaat en watermeloen
- Een recept van Dagelijkse kost -

Ingrediënten (voor 4 personen):

2 dikke rijpe tomaten (je kan er naar smaak meer gebruiken),
1 kg watermeloen,
1 rode paprika (ontzaad),
1 ui,
1 teentje look,
1⁄2 chilipeper,
1 eetlepel geconcentreerde tomatenpuree,
1⁄2 bussel verse basilicum,
2 sneetjes wit brood,
50 g verse geitenkaas,
2 eetlepels sherryazijn (of natuurazijn),
1 dl fijne olijfolie,
5 cl witte wijn,
peper,
zout.

Bereiding:

Was alle groenten in ruim water of onder stromend water.

Kneus de look en hak het teentje grof met de vlakke kant van de snede van je keukenmes.

Snij de paprika middendoor en verwijder de zaadlijsten en het steeltje. Snij het vruchtvlees in grove stukken.

Snij de tomaten in grove stukken.

Snij de chilipeper overlangs en haal er de meeste zaadjes uit. Snij het pepertje in stukjes.

Pel de ui en snij hem in grove stukken.

Hak de watermeloen in hanteerbare stukken en snij de dikke schil eraf. Snij het vruchtvlees in grove stukken.

Neem een ruime mengschaal en verzamel al de ingrediënten die je hebt versneden erin.

Schenk de olijfolie in de mengschaal met groenten en fruit, samen met een flinke scheut witte wijn en de tomatenpuree.

Snij de korsten van het wit brood en scheur het broodkruim in stukjes. Doe ze in de mengschaal. Het brood zorgt voor binding.

Spoel de blaadjes basilicum, scheur ze grof en voeg ze toe. Roer alles om.

Sprenkel naar wens nog een extra scheutje olijfolie over de mengeling, samen met een scheutje azijn.

Dek de schaal af met een vel vershoudfolie en zet ze een tweetal uurtjes in de koelkast. Doe intussen iets leuks!

Zet de passe-vite bovenop een ruime pot of schaal. Gebruik een inzetstuk met brede gaatjes en pureer alle ingrediënten. Voeg de inhoud van de mengschaal in delen toe en draai ze fijn. Neem daar even de tijd voor. De droge vezelige resten die je overhoudt, zijn voor de composthoop.

Om het moeilijk (maar ook zoveel smakelijker) te maken: druk de gepureerde koude soep nog even door een fijne zeef. Zo krijg je een echt fijn soepje. Ook de rest die je nu overhoudt, mag op de composthoop.

Proef de soep en voeg naar smaak een beetje zout en peper van de molen toe.

Serveer de soep met wat verbrokkelde verse geitenkaas en enkele druppels fijne olijfolie.

Tip: Je kan de koude soep ook serveren met fijne snippers ham.