In Brakel is vanochtend de liberale politicus Jean Pede op 86-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt zijn voormalig privé-secretaris Aurel Kielemoes. De liberale politicus was eresenator en erevoorzitter van de Vlaamse Raad. Zijn partijgenoten spreken van een groot verlies.

Op 7 januari 1927 werd hij in een liberale familie in Oudenaarde geboren in Oudenaarde. En net zoals zijn vader Hubert werd hij notaris. Zijn politieke carrière startte Pede in de gemeenteraad van Bottelare, waar hij in 1959 burgemeester werd. Na de fusie met Merelbeke werd hij burgemeester van die gemeente.

Van 1958 en 1965 zetelde de PVV’er ook in de provincieraad van Oost-Vlaanderen. Daarnaast was hij senator (1971-1995), federaal volksvertegenwoordiger (1965-1971) en Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden en Ruimtelijke Ordening (1985-1988). Ook was hij tussen 1981 en 1985 voorzitter van de toenmalige Vlaamse Raad.

Jean Pede woonde zijn hele leven in Bottelare, maar verhuisde in januari naar een rusthuis in Brakel. Hij overleed dinsdagochtend onverwacht en wordt zaterdag om 14 uur begraven in het crematorium Westlede in Lochristi.

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten drukt haar waardering uit voor haar overleden partijgenoot. 'Een volbloed politicus, een authentieke, donkerblauwe liberaal', klinkt het in een reactie.

Kamerlid en Gentse schepen Mathias De Clercq wijst erop dat de Oost-Vlaamse liberalen opnieuw een boegbeeld van de vorige generatie verliezen en spreekt over een heel zwaar verlies voor partij, de liberale beweging en de samenleving.