Artsen vinden ziekteattest tegen luxeverzuim slecht idee
Foto: BELGA

De Vlaamse huisartsen zijn niet te spreken over een verplicht ziekteattest om luxeverzuim tegen te gaan, zo meldt de VRT. Dat is een van de maatregelen waarmee de Vlaamse regering strenger wil optreden tegen vroege vakantiegangers.

De Vlaamse regering heeft een plan goedgekeurd om strenger te kunnen optreden tegen vroege vakantiegangers. Zo moeten leerlingen voortaan een volwaardig ziekteattest kunnen voorleggen als ze na de examens afwezig zijn. Minister Smet wou daarover goede afspraken met de artsen maken.

Het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen vindt dat de minister het probleem van het luxeverzuim te gemakkelijk naar de artsen doorschuift. ‘Wij voelen ons niet geroepen om ouders die het bijvoorbeeld minder breed hebben de kans te ontzeggen om vroeger en goedkoper op reis te vertrekken’, zegt woordvoerder Rufij Baeke op Radio 1. ‘Uit eigen ervaring met onze kinderen weten we dat de laatste dagen van het schooljaar toch niks meer gebeurt op school.’

Het Syndicaat wil het dixit-attest zelfs afschaffen omdat het de maatschappij te veel geld zou kosten. Dat zijn doktersattesten die enkel op de verklaring van de leerling zijn gebaseerd en die nu volstaan om een afwezigheid op school te kunnen verantwoorden.

‘Vooraleer we zo’n attest verstrekken, doen we heel wat onderzoek. Dat dient vaak nergens toe en leidt tot onterechte uitgaven voor de ziekteverzekering’, klinkt het.