De Noorse vrouw die in Dubai was veroordeeld in een omstreden verkrachtingszaak is vrijgelaten en mag het land verlaten. Dat heeft ze volgens de BBC gezegd.

De 24-jarige binnenhuisarchitect Marte Deborah Dalelv werd verkracht door een collega op zakenreis.

De politie ging op zoek naar de dader, maar ook de vrouw zelf werd aangehouden op verdenking van buitenechtelijke seks, meineed en het drinken van alcohol. Ze werd veroordeeld tot zestien maanden celstraf.

De zaak wekte de woede op van mensenrechtenorganisaties en de Noorse autoriteiten. Intussen heeft de vrouw haar paspoort teruggekregen en heeft ze toestemming om het land te verlaten, zegt een Noorse functionaris. De BBC meldt ook dat ze gratie heeft gekregen.

De Noorse minister van Buitenlandse Zaken Espen Barth Eide tweette ‘Marte is vrijgelaten! Dank aan iedereen die heeft geholpen.’ De Noorse overheid had de druk op de autoriteiten in Dubai opgevoerd. Volgens haar was de straf een schending van de mensenrechten.

In eerdere interviews zei de Noorse vrouw dat ze geen spijt had dat ze de verkrachting had aangegeven. 'De waarheid is het enige dat mij hierdoor kan helpen.'