Rechtszaak tegen Alexion na zaak-Viktor
Viktor Ameys heeft het dure medicijn Soliris nodig om te overleven.

Voor de Brusselse rechtbank van eerste aanleg wordt vandaag een zaak ingeleid door farmakoepel Pharma.be tegen een van haar leden: Alexion Pharma Belgium. Dat meldt de onafhankelijke nieuwssite Apache.be en wordt bevestigd door Leo Neels, algemeen directeur van pharma.be.

In april raakte bekend dat geneesmiddelenproducent Alexion achter de media-aandacht voor de zieke zevenjarige Viktor Ameys zat. Die lijdt aan de zeldzame immuunziekte aHUS en heeft om te overleven het geneesmiddel Soliris nodig. Dat geneesmiddel kost 18.000 euro per maand, maar werd niet terugbetaald.

Viktors ouders werden benaderd via een lobbyiste en het pr-bureau van Alexion. Volgens het pr-bedrijf stond het farmabedrijf daarachter. De ouders waren echter niet op de hoogte.

‘Als Alexion inderdaad een poging heeft gedaan om die ouders te manipuleren, na hun aanvankelijke weigering om met de overheid te onderhandelen, dan is dat in strijd met onze ethiek en waarden’, stelde Neels. De farmakoepel pharma.be startte een intern onderzoek.

Op de resultaten daarvan bleef het wachten. Dat komt omdat Alexion via een eenzijdig verzoekschrift een zwijgverbod aan Pharma.be oplegde over de uitkomst van het onderzoek, meldde Apache.be vanmorgen.

'Op 12 juni besliste de Brusselse rechtbank van eerste aanleg in kort geding echter dat wij niet mogen communiceren over enige beslissing die we tegen Alexion zouden nemen', zegt Neels. 'Dat gebeurde op éénzijdig verzoekschrift. Wij hebben daartegen derdenverzet aangetekend. Dat is vandaag ingeleid en wordt op 16 september behandeld.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in