Onze kersverse koning Filip heeft omstreeks 22u20 het volk nog een laatste keer toegesproken vanop het balkon van het Koninklijk Paleis. Hij leek bijzonder tevreden met zijn eerste dag als koning en was overgelukkig met koningin Mathilde. Hij dankte het land om samen met hem te vieren.

Koning Filip en Koningin Mathilde verschenen als verrassing 's avonds laat nog eens op het balkon van het Koninklijk Paleis. Het koningspaar had opnieuw van kleren gewisseld en kwam vrij spontaan voor de dag. Alvorens koning Filip het land toesprak, kuste hij zijn koningin dat het een lieve lust was.

Toen stak hij van wal in de twee landstalen: 'Dank u voor uw aanwezigheid. Dank u om samen met ons te vieren, wij hebben een prachtige dag gehad. Dank u voor uw steun en uw vertrouwen. Laat ons fier zijn op ons mooi land. We wensen u nog een mooi feest, laat ons samen genieten van het vuurwerk. Leve België.' 

 

Het publiek scandeerde zowel 'leve de koning' als 'vive le roi' na de onverwachte speech van de koning. De maximale capaciteit van 25.000 toeschouwers werd niet bereikt maar al om 21.45 uur liet een redelijk vol Paleizenplein de appreciatie voor de nieuwe koning blijken.

Allemaal gezegend door Di Rupo

Volgens vrt-verslaggever Jan Becaus was de toespraak allerminst een verrassingsingeving van koning Filip. 'Filip die vanmiddag dacht om vanavond nog snel het volk toe te spreken? Laten we dat gerust vergeten. Dit is allemaal gezegend door premier Di Rupo. Tot en met de komma's is het allemaal op papier gezet en goedgekeurd door de kanselarij van Di Rupo. Maar een primeur is het wel', vertelde Becaus.