Over enkele dagen weer drinkbaar leidingwater in getroffen gemeenten
Foto: PHOTOPRESS.BE

Na Kluisbergen, Ronse en een deel van Maarkedal mag nu ook een deel van Melden geen leidingwater meer gebruiken door een bacteriële besmetting. Dat meldt de watermaatschappij TMVW. Maandag zouden de problemen van de baan moeten zijn.

De bacteriële besmetting situeerde zich in een reservoir dat intussen is gereinigd, stelt de watermaatschappij. De oorzaak van de besmetting is niet gevonden. Ze heeft ook gevolgen voor het leidingwater in en rond de Waalse gemeente Mont de l'Enclus, in Henegouwen. Hier wordt aangeraden het leidingwater vijf minuten te koken vooraleer het te gebruiken.

Nu wordt het leidingnet gereinigd, waardoor het water een chloorgeur heeft en verkleuring vertoont. De ontsmetting zal ‘meerdere dagen’ duren, gedurende die tijd blijft het drinkwater ongeschikt voor consumptie.

‘We veronderstellen dat maandag pas in de loop van de dag het probleem volledig zal opgelost zijn’, zegt de burgmeester van Ronse Luc Dupont.

De watermaatschappij verdeelt sinds vrijdag drinkwater, en benadrukt dat er voldoende voorraad is om elke inwoner voldoende drinkwater te kunnen aanbieden. ‘Er is dan ook geen enkele reden om zich ongerust te maken’, zegt woordvoerster Catherine de Munck.

De verdeelpunten staan op de website van de gemeente Kluisbergen (www.kluisbergen.be), gemeente Maarkedal (www.maarkedal.be), stad Ronse (www.ronse.be) en TMVW (www.water-link.be). Voor Melden is een lokale drinkwaterbedeling voorzien.