Luxeverzuim strenger aangepakt
Foto: BELGA

De Vlaamse regering heeft het plan goedgekeurd om het luxeverzuim tegen te gaan. Voortaan moeten leerlingen een doktersbriefje voorleggen, meldt de VRT. Ook de deliberatieperiode wordt verkort.

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) werkte aan een plan om strenger te kunnen optreden tegen vroege vakantiegangers. Dat heeft de Vlaamse regering goedgekeurd.

De maatregelen moeten voorkomen dat leerlingen op reis vertrekken voor de schoolvakantie begint. Voortaan moeten ze een doktersbriefje kunnen voorleggen als ze na de examens afwezig zijn.

Daarnaast wordt de deliberatieperiode beperkt tot vijf dagen om te beletten dat leerlingen de laatste schoolweek niets te doen hebben. De scholen moeten dan verplicht opvang voorzien.

De socialistische onderwijsvakbond is kritisch voor de het plan. 'Scholen kunnen dat niet organiseren', zegt vakbondsdman Jos Van Der Hoeven op Radio 1. 'Het gaat trouwens ook niet het luxeverzuim tegen. Ouders kunnen nog gerust nog met hun kroost op vakantie vertrekken.'

Mieke Van Hecke, de topvrouw van het katholieke onderwijsnet, toonde zich eerder een voorstander van strengere maatregelen. Een kortere deliberatieperiode zag ze echter niet zitten. Een overgangsperiode blijft nodig voor een goede begeleiding van de leerlingen, klonk het.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in