De Coninck: ‘Werklozen worden onvoldoende geactiveerd’
Foto: BELGA

Volgens dienstenchequebedrijven en de VDAB zijn er in ons land onvoldoende goede werkkrachten te vinden. Minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) vindt dat klinkklare nonsens, zo zegt ze in De Morgen. Volgens haar is het een kwestie van activering.

De VDAB heeft 40.000 vacatures in knelpuntberoepen, maar niemand wil ze, stelt de arbeidsmarktbemiddelaar aan de kaak. De Coninck hecht daar weinig geloof aan. ‘Ik kan me niet voorstellen dat wanneer je inspanningen levert, je die jobs niet ingevuld krijgt’, zegt ze.

De Coninck: ‘Kijk eens hoeveel werklozen er zijn? Hoeveel mensen er met een leefloon moeten rondkomen. (...) Dat wil zeggen dat er onvoldoende geactiveerd wordt, of dat het zwarte circuit aantrekkelijker is.’

Goede arbeidskrachten, die zijn er volgens de minister echt wel genoeg. Het is een kwestie van activering, zeker bij de meest kwetsbare groepen die om begeleiding en opleiding vragen. Investeer daarin en de vacatures raken wel ingevuld, aldus De Coninck, die erop wijst dat het activeren van werklozen de verantwoordelijkheid van de regio’s is. ‘Als ik kon had ik lang meer gedaan.’

‘Compleet onhaalbaar’

De regering heeft vrijdag een voorstel goedgekeurd om subsidies uit te keren aan dienstenchequebedrijven die willen investeren in uitkeringsgerechtigde werkzoekenden en leefloners. Krijgen die kwetsbare groepen binnen de drie maanden na hun aanwerving een opleiding van hun werkgever, dan krijgt die laatste 150 of 300 euro naargelang het aantal uren opleiding.

De Coninck zal er jaarlijks 7 miljoen euro voor uittrekken, met als doel het aandeel leefloners en uitkeringsgerechtigden in de dienstenchequesector op te krikken tot 60 procent.

Maar desondanks houdt de dienstenchequesector vol dat ze die werkwillige laagopgeleiden voor een job als huishoudhulp gewoonweg niet vindt. ‘We steunen de ambitie van de minister’, zegt Arnaud Le Grelle van beroepsfederatie Federgon. ‘Maar in de praktijk? Compleet onhaalbaar.’ Volgens hem voldoen potentiële werknemers niet aan de vereisten of stellen ze onmogelijke voorwaarden om te beginnen werken.