PORTRET. Prinses Elisabeth: de eerste koningin in spe
Foto: Imageglobe
Elisabeth, de oudste dochter van Filip en Mathilde, wordt officieel kroonprinses. Zij zal mogelijk ooit de eerste koningin van België worden.

Elisabeth Thérèse Marie Hélène van Saksen-Coburg-Gotha is nu elf jaar oud en gaat naar het (Nederlandstalige) Sint-Jan Berchmanscollege in Brussel, net zoals de kinderen van prinses Astrid haar dat hebben voorgedaan. Elisabeth verschijnt zelden in het openbaar en wordt zo veel mogelijk afgeschermd van de pers.

De publieke optredens van de prinses bleven tot nu toe dus beperkt. Op 7-jarige leeftijd richtte de prinses zich tot de bemanning van het naar haar vernoemde poolstation Prinses Elisabeth op Antarctica. Twee jaar later gaf ze haar eerste speech, bij de opening van het nieuwe kinderziekenhuis van het Universitair Ziekenhuis in Gent.

Illustere voorgangster

Elisabeth werd geboren in Anderlecht op 25 oktober 2001. Ze werd genoemd naar haar betovergrootmoeder koningin Elisabeth, de echtgenote van koning Albert I. 'Een koningin met veel karakter, die veel voor het land gedaan heeft', volgens Filip.

Koningin Elisabeth was inderdaad een bijzondere vorstin. Ze bezocht gewonde soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog en speelde een belangrijke rol in de oprichting van het Belgische Rode Kruis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hielp ze joden onderduiken, waarvoor ze door Israël werd geëerd met een bijzondere onderscheiding.

Ze was echter niet helemaal onomstreden. Na de oorlogen werd ze ervan verdacht er communistische sympathieën op na te houden, wat haar de bijnaam 'de rode koningin' opleverde. Koningin Elisabeth was ook een kunstliefhebster en speelde zelf viool, wat verklaart dat het gekende muziekconcours naar haar werd genoemd.

Salische wet

Hoewel Filip en Mathilde ervoor kiezen prinses Elisabeth ver weg van de schijnwerpers te laten opgroeien, wordt ze wel degelijk voorbereid op haar latere koninklijke taken. De beelden die de pers de voorbije jaren van de toekomstige kroonprinses mocht maken, tonen een blond, ietwat verlegen meisje, van wie de gelaatstrekken duidelijke gelijkenissen vertonen met die van haar ouders. 

Het is pas sinds 1991 mogelijk dat een vrouw de Belgische troonopvolger wordt. Voordien gold in ons land de eeuwenoude Salische wet, die voorzag in een exclusief mannelijke erfopvolging. Elisabeth wordt mogelijk niet enkel de eerste koningin der Belgen, ze is ook de eerste troonopvolger die van jongs af in het Nederlands naar school gaat. Met haar ouders spreekt ze vooral Frans.