Ouders kunnen familienaam baby kiezen
Foto: AFP

Binnenkort kan een baby de familienaam van de moeder of van allebei de ouders krijgen. Nu is dat doorgaans alleen de familienaam van de vader. De ministerraad keurt daarover een voorstel goed van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD).

Het wetsontwerp van minister Turtelboom moet komaf maken met de eeuwenlange discriminatie van moeders. Voortaan zullen ouders vrij kunnen beslissen over de familienaam van hun kind: die van de vader, van de moeder of een combinatie van beide namen, zoals in Spanje.

Welke van de twee vooraan staat, zullen ze ook zelf kunnen uitmaken, berichtte Het Laatste Nieuws vorig weekend al. Daarmee belandt België in de groep Europese landen met de grootste vrijheid in naamkeuze. Zelfs in Nederland en Scandinavië zijn de regels nog strenger.

Als het gezin voor een bepaalde formule gekozen heeft bij de geboorte van het eerste kind, krijgen zusjes en broertjes automatisch dezelfde naam.

Traditie uit 13de eeuw

De traditie om de familienaam van de vader over te geven op de kinderen, ontstond in de dertiende eeuw. Het gebeurde wel eens dat de spelling van de namen veranderde, maar daar kwam in 1975 een einde aan, toen de familienamen definitief werden vastgeklikt.

Ondertussen tikte de Europese Commissie ons land op de vingers omdat een Belgisch-Spaans koppel van een Belgische rechter geen toelating kreeg de dubbele naam aan zijn kindje te geven. De bevoegde Eurocommissaris, Viviane Reding, startte recent daarvoor een procedure tegen België. Minister Turtelboom werkte daarom een wetsvoorstel uit