Meer dan tienduizend personen zijn donderdagochtend geëvacueerd in een stad in het centrum van Hongarije, nadat een bom uit de Tweede Wereldoorlog was ontdekt nabij een basisschool. Dat maakte de lokale politie bekend.

De bom van Sovjet-makelij weegt 100 kilo, waarvan 25 kilo springstoffen. Het springtuig is ontdekt in de stad Svekesfehervar, met iets meer dan 100.000 inwoners, op een 60-tal kilometer ten zuidwesten van Boedapest. In een straal van 400 meter rond het springtuig is een veiligheidszone opgericht, wat de ontruiming van meer dan 10.000 inwoners vereiste. Het leger is ingeschakeld om de bom onschadelijk te maken.

Hongarije was een bondgenoot van nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog en werd hevig gebombardeerd door de Amerikaanse, Britse en Sovjet-troepen tijdens de laatste maanden van het conflict. Bij bouwwerkzaamheden worden regelmatig nog niet ontplofte springtuigen opgegraven. Woensdag werd nog een toeristische wijk van Boedapest ontruimd (1.500 personen waren betrokken), om een bom van 50 kilo uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk te maken.