REISTIP. Vijf originele citytrips in Frankrijk
Foto: Pinterest
Parijs blijft de lijst van meest geboekte citytrips aanvoeren, al heeft Frankrijk tientallen andere troeven voor een weekendje weg in huis. Wij zetten vijf aanraders op een rijtje, in de verschillende uithoeken van het land. En om aan te tonen dat citytrippen ook best budgetvriendelijk kan, selecteerden we bij elke stad meteen ook een goedgekeurd logeeradresje.

1 Montpellier

Zes uur TGV en je belandt in de hoofdstad van de Languedoc-Roussilon, op elf kilometer van de Middellandse Zee. Een heerlijk levendige stad met honderden gezellige eethuizen, cafeetjes en terrassen. 

De Place de la Comédie is het levendige hart van de stad, in de schaduw van het 19de-eeuwe operagebouw en talloze terrasjes. Ook de pittoreske paardenmolen, de straatmuzikanten die zich het plein bij valavond toeëigenen en de toegangsweg naar zowat elk winkelstraatje (Montpellier is een shoppingparadijsje voor wie van Franse mode houdt) zijn troeven. Voor een wandeling door de oude binnenstad, sla je de Rue de la Loge in.

Kerkliefhebbers komen in de Eglise Saint-Roch en de Eglise Saint-Anne (met majestueuze klokkentoren) aan hun trekken. Bourgondiërs trekken naar de reusachtige markthal Halles Castellane voor een streekgerecht of een goede fles wijn, muzikanten spenderen hun vakantiegeld bij een van de tientallen ambachtelijke vioolbouwers, een specialiteit van de stad.

Wij spotten deze zolderloft met terras voor 65 euro/nacht via airbnb.

2 Lyon

Lyon is vaak weinig meer dan een gevreesd verkeersknelpunt op weg naar het zonnige zuiden, al biedt de stad meer dan alleen maar monsterfiles. 500 hectaren van de binnenstad werden een paar jaar geleden nog tot Werelderfgoed uitgeroepen door UNESCO, omdat de architectuur er een prachtig homogeen geheel vormt. 

In het oude stadscentrum geniet je in de nauwe middeleeuwse 'traboules' van heerlijke streekgerechten in de typische 'bouchons'. De Franse keuken is nergens authentieker dan in Lyon én ook qua grandeur moet de stad aan de samenvloeiing van Saône en Rhône niet voor Parijs onderdoen. Wandel op de kades, de brede boulevards, bezoek het Parc tête d'or in het centrum en vergeet de tweede grootste opera van Frankrijk zeker niet.

Extra tip: begin december vindt in Lyon jaarlijks het Fête des Lumieres plaats. Tijdens dat feest hangen er overal lampionnen aan de ramen, zijn alle monumenten op een creatieve manier verlicht en bruist te stad als nooit tevoren.

Wij spotten alvast dit appartement in het hart van de stad voor 99 euro/nacht.

3 Metz

Metz heeft met het Centre Pompidou-Metz, het Noord-Franse filiaal van de Parijse kunsttempel, een indrukwekkende trekpleister voor kunstliefhebbers in huis. Het ontwerp van Shigeru Ban (Tokio) en Jean de Gastines (Parijs) telt 12.000 vierkante meter, waar een kunstcollectie, een bioscoop, theater- en conferentiezalen, een book shop en horecazaken een onderkomen hebben gevonden. 

In de fonteinen van het Lac aux Cygnes vindt op elke vrijdag, zaterdag en zondag tijdens de zomermaanden na zonsondergang een klank- en lichtspektakel plaats. Hiervoor verzamelt u aan de Esplanade op de Boulevard Poincaré. 

Wij spotten alvast dit gezellige appartement voor 57 euro/nacht via airbnb.

4 Arles

Arles lijkt anno 2013 wat verloren te lopen tussen grote trekpleisters als Avignon of Marseille, maar was in de roemrijke tijd der Grieken en Romeinen de hoofdstad van een gebied dat Spanje, Frankrijk en Groot-Brittannië omvatte. In de arena, het paradepaardje van de stad, worden vandaag nog steeds stierenlopen en -gevechten georganiseerd.

Ook de Place de la République is een verplichte hotspot, met de 12de-eeuwse Eglise de Saint Trophîme, het stadhuis en de obelisk als bezienswaardigheden. Het gedenkteken in de centrale stadstuinen voor Vincent van Gogh is een eerbetoon aan de bekendste inwoner van Arles, die er zo'n honderd jaar geleden voor le foux roux werd versleten.

De pittoreske stad wordt ook wel de poort van de Camargue genoemd: even buiten de stad splitst de Rhône en op tien minuutjes rijden rijdt u het natuurgebied (vergeet de flamingo's niet te spotten) binnen, al dan niet onder begeleiding van een gids.

Wij spotten alvast dit prachtige appartement voor 90 euro/nacht via airbnb.

5 Clermont-Ferrand

De gebouwen in Clermon-Ferrant zijn zwartgeblakerd, maar dat is in dit geval géen teken van extreme luchtvervuiling of een reden om de stad te mijden. Integendeel. De gebouwen in de stad zijn met karakteristieke vulkanische stenen gebouwd; logisch als je weet dat Clermont-Ferrand, in het hart van de regio Auvergne, op een uitgedoofde vulkaan werd gebouwd. De Place de Jaude, nu het centrale plein van de stad, was ooit een krater.

De stad telt maar liefst 51 fonteinen, vaak vervaardigd uit - u raadt het nooit - lavasteen. In het Office du Tourisme vindt u een wandelkaart die u langs de 51 paradepaardjes gidst.  

Sportliefhebbers vinden de Puy-de-Dôme, de bekendste vulkaan van de Auvergne, vlakbij.

Wij spotten alvast dit landelijke appartement voor 107 euro/nacht via airbnb.