Protest tegen uitzettingen: ‘Stop de deportaties’
(archieffoto) Foto: BELGA

Een honderdtal mensen zijn woensdagmorgen aan het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel bijeengekomen uit solidariteit met de sans-papiers die in het centrum vastzitten in afwachting van hun uitzetting.

Een collectief van Afghanen begon maandag aan een actieweek tegen uitzettingen naar Afghanistan. In Steenokkerzeel werd woensdag een tiental vliegers in fijn papier uit Afghanistan opgelaten als symbool van vrijheid. De betogers riepen ‘stop de deportaties’. Volgens het collectief zit een vijftiental Afghaanse mannen vast in 127bis.

Na de middag trokken de manifestanten naar het open asielcentrum in Holsbeek voor een ontmoeting met twee Afghaanse gezinnen die in de procedure voor vrijwillige terugkeer zitten.

Advocate Selma Benkhelifa wil dat Kaboel niet langer beschouwd wordt als een veilige zone waarnaar mensen teruggestuurd kunnen worden. ‘De twee gezinnen in Holsbeek zeggen dat ze niet naar Afghanistan willen terugkeren. Ik denk dat de procedures voor vrijwillige terugkeer kunnen werken voor sommige landen, maar niet voor landen in oorlog als Afghanistan.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in