'Schilderijen worden mogelijk aangeboden tegen losgeld'
Museum Van Buuren in Ukkel. Foto: put

In het Van Buuren Museum in Ukkel zijn maandagnacht een tiental kunstwerken gestolen, waaronder een schilderij van James Ensor, met een totale waarde van zo'n 1,5 miljoen euro. Dat meldt conservatrice Isabelle Anspach. 'Het is onbegrijpelijk dat deze kunstroven nog plaatsvinden', verklaarde kunstexpert Janpiet Callens in De Ochtend op Radio 1.

De dieven forceerden een vensterdeur om het gebouw binnen te geraken. ‘Alle alarmsystemen gingen af, maar ze waren bijzonder snel, alles werd in twee minuten en drie seconden gedaan’, aldus de conservatrice. ‘We hebben onze alarmsystemen nog versterkt en voortaan houdt een nachtwaker toezicht.’ De politie opende een onderzoek. De ontvreemde kunstwerken zouden samen minstens anderhalf miljoen euro waard zijn.

De collectie van het museum doorloopt vijf eeuwen schilderkunst, waaronder Vlaamse en Italiaanse meesters van de vijftiende tot de negentiende eeuw, en omvat ook kunst uit de 20ste eeuw, onder meer van Constant Permeke en Rik Wouters.

'Belangrijkere werken aanwezig'

Kunstexpert Janpiet Callens was gisteren ter plaatse om de speurders te helpen bij hun onderzoek. 'Er zijn stukken gestolen van Kees Van Dongen, Adriaan Brouwen en James Ensor', bevestigt hij. 'Toch waren er belangrijkere werken aanwezig.'

'Het is onbegrijpelijk dat men zich nog bezighoudt met kunstroven', vindt Callens. Volgens de kunstkenner is het met alle technologie, kunstdatabases, en de druk van de media en het gerecht onmogelijk om zo'n gestolen kunstwerken te verkopen zonder gepakt te worden.

Callens ziet twee mogelijkheden waarop de dieven de gestolen kunstwerken wel nog ten gelde kunnen maken: 'De werken komen mogelijk terecht bij een obsessioneel verzamelaar, of misschien worden ze aangeboden tegen losgeld.'

'Aantrekkelijkheid museum gaat niet verloren'

'Ik denk niet dat het museum hierdoor aan aantrekkelijkheid verloren heeft', besluit Callens. Volgens hem heeft de rest van de collectie genoeg potentieel om kunstliefhebbers te blijven aanspreken.