EXPO. Diamonds & Pearls, Marc Lagrange op zijn decadentst
'Burning desire' Foto: Marc Lagrange
Fotograaf Marc Lagrange (ofte: de bekendste Antwerpse beeldbepleiter van het vrouwelijk schoon) bezet Knokke in de zomermaanden met de expo 'Diamonds & Pearls', naar het gelijknamige en meest recente boek van de fotograaf. De Standaard Magazine volgde Lagrange een dag op de set en zag dat het goed was.

Het boek en de gelijknamige tentoonstelling zijn een combinatie van enkele van Lagrange's bekendse producties en recent geschoten series. 

'Het boek Diamonds & Pearls komt er op initiatief van de Duitse uitgeverij Te Neues, die een overzicht van mijn werk in 80 à 85 landen wou verspreiden', vertelt Lagrange. 'Vier boeken na mijn eerste wapenfeit, exposeren we veel vaker in het buitenland en geniet ik daar ook stilaan meer naambekendheid.'

En waarom het deze keer specifiek over diamanten en parels gaat? 'Veel van mijn werken stralen an sich al die sfeer van bourgeoisie en decadentie uit. En de modellen die ik kies, zijn heel vaak ruwe diamanten', verklaart Lagrange. 'We zochten de grootste gemene deler in al mijn foto's. Een derde van wat ik ooit heb gepubliceerd, mijn iconen, heb ik aangevuld met twee derden nieuw werk.'

Jaguar-koorts en een expo in Knokke

Bijzonder is de Burning desire-foto in het boek, waarvoor Lagrange zich door een wel zeer specifieke vorm van luxe liet inspireren: de nieuwe Jaguar F-Type. Lagrange gebruikt sowieso vaak auto's in zijn werk (denk maar aan de witte suitewagens van koning Boudewijn, of de Londense cabs) maar koos er voor zijn meest decadente boek maar meteen een erfstuk van jewelste uit.  

De Standaard Magazine woonde de exclusieve Jaguar-shoot (een combinatie van vrouwelijk schoon, mannelijke auto-adoratie en tonnen luxe, laat dat als tipje van de sluier gelden) bij en brengt u na de zomer het volledige making-off verhaal.

Naakte vrouwen en auto's: we horen het u denken. Is Marc Lagrange dan een macho?  'Nee, dat denk ik niet', lacht Lagrange. 'Een macho is iemand die zijn wil doordrijft en overal zijn stempel op moet drukken. Zo ben ik niet. Ik hou van bescheiden en blijf nog het liefst buiten beeld, op de achtergrond. Dat geldt trouwens ook voor openingen van expo's: ik doe dat niet graag. (lacht) '

Graag of niet, de tentoonstelling in Knokke werd geopend en loopt nog luxueus tot en met 4 augustus.

De tentoonstelling 'Diamonds & Pearls' loopt nog tot en met 4 augustus 2013 in Absolute Art, Zeedijk 806, Knokke. Marc Lagrange & Jaguar sluiten de tentoonstelling af met een live fotoshoot op de dijk tijdens La Nuit du Zoute op 2 augustus.

Voor meer informatie, zie Jaguar of Marc Lagrange

Het uitgebreide interview met fotograaf Marc Lagrange en het setverslag leest u binnenkort in De Standaard Magazine