Eet goedkoper
Foto: Shutterstock
Voeding maakt een belangrijk deel van ons budget uit en hoewel schrappen geen optie is, kan u met een beetje aandacht toch ook hier heel wat geld uitsparen.

Koop minder

Probeer juist in te schatten wat u zal nodig hebben. Alles wat u niet koopt, hoeft u niet te betalen.

Ga ook niet winkelen met een lege maag. De kans dat u zich laat verleiden allerlei zaken in uw winkelmandje te gooien die u misschien niet van plan was te kopen, neemt alleen maar toe als u met een hongerig gevoel door de winkelrekken loopt.

Maak een boodschappenlijstje voor u naar de winkel trekt en hou u daaraan. De winkels doen hun best om u allerei zaken te verkopen waarvan u niet eens wist dat u ze nodig dacht te hebben. Een lijstje dat u nauwgezet volgt, helpt u aan die verleiding te weerstaan. Misschien is het ook verstandig om de (klein)kinderen thuis te laten als u gaat winkelen: de kans dat u snoep mee naar huis neemt, daalt aanzienlijk.

Kijk na of u de duurdere eetwaren nodig hebt. Vlees, bijvoorbeeld, is relatief duur en zeker niet elke dag nodig om gezond en gevarieerd te eten. U hoeft niet meteen vegetariër te worden, maar het is dus niet nodig elke dag vlees te eten. Hou er wel rekening mee dat vleesvervangers niet per se goedkoper zijn.

Koop op het juiste ogenblik

Aardbeien in de winter? Spruitjes in de zomer? Nee dus. Tegenwoordig kunnen we ongeveer alles op elk moment van het jaar vinden, maar respecteer de seizoenen en let een beetje op wat u wanneer koopt. Dat is niet alleen goedkoper, maar vaak ook gewoon lekkerder.

En niet alleen de tijd van het jaar kan uw rekening gevoelig doen dalen, ook het tijdstip van de dag of week kunnen een handje helpen. Veel warenhuizen geven bijvoorbeeld net voor sluitingstijd kortingen op zaken - gebak, bijvoorbeeld - die ze nog snel verkocht willen zien.

Voor verse groenten lukt het natuurlijk niet, maar hou de promotieacties in de gaten en sla bijvoorbeeld uw slag als de conserven of andere voedingsmiddelen met langere bewaartijd in reclame staan.

Koop op de juiste plaats

De ene winkel is uiteraard duurder dan de andere. Probeer dus te vergelijken en zoek uit wat waar goedkoper is. Bekijk ook de huismerken van de verschillende warenhuisketens eens. Vaak bieden die een gelijkaardige kwaliteit tegen lagere prijzen. Soms zijn daar zelfs producten te vinden die - op de verpakking na - identiek zijn aan de producten van de grotere bekende merken.

U kan soms ook rechtstreeks bij de boer terecht voor groenten en fruit. Sommige boeren of producenten geven u zelfs de kans om zelf uw groenten of fruit te plukken. U betaalt dan gevoelig minder dan u in de winkel zou doen.

Doe het zelf

Kweek uw eigen groenten en kruiden: u bespaart niet alleen, maar u weet meteen ook precies wat u eet.  

Toegegeven, het kost u misschien wat meer tijd om zelf te koken, maar het is gezonder en goedkoper om zelf in de keuken te gaan staan dan om een kant-en-klaar-maaltijd in de (microgolf)oven te gooien. En het kan nog best gezellig zijn ook, want wat is er leuker dan samen met de kinderen zelf pizza's te maken?

Gooi minder weg

Grotere porties die overblijven, kan u in de diepvriezer kwijt. Kleine restjes kunnen 's anderendaags in een ander recept verwerkt worden.

Hoeveel bespaart u met deze tip?

€ 15

Toegegeven, op korte termijn gaat u er geen honderden euro's mee uitsparen. Op langere termijn zal u onze tips echter zeker voelen in uw portemonnee.