Sociaal weefsel in België is zwak
Foto: An Nelissen

De sociale samenhang in ons land is lager dan in onze buurlanden.Dat blijkt uit een internationale vergelijking van de sociale samenhang in 34 landen. Belgen hebben goede vrienden, maar doen minder aan vrijwilligerswerk.

 De Duitse Bertelsmann Stiftung bevroeg burgers in 34 landen over verschillende onderwerpen. Zo werd gepeild naar hun inzet in vrijwilligerswerk en hun omgang met vrienden.

België prijkt in de ranglijst van Bertelsmann in de middenmoot. In vergelijking met Nederland, Frankrijk en Duitsland en vooral de Scandinavische landen, scoort België echter laag. In de tabel van de onderzoekers komen na België de Europese crisislanden Griekenland en Cyprus en Oost-Europese landen.

Stephan Vopel, onderzoeker bij Bertelsmann, was verbaasd over de uitslagen. Volgens hem bepalen voor de welvaart van landen en de grootte van de loonkloof de mate van sociale samenhang. Daarom is het vreemd dat België niet hoger scoort.

Belgen doen het vooral slecht op vlak van solidariteit en hulpvaardigheid en de identificatie met het land. Ook op andere parameters die in het onderzoek gebruikt werden, scoort ons land niet meer dan gemiddeld.

Belgen zijn weinig solidair en hulpvaardig
Lees meer in de krant

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig