Tevredenheid na voorstelling actieplan Limburg
C-Mine in Winterslag geldt als voorbeeld voor de herbestemming van de oude mijnterreinen in Beringen. Foto: Mine Dalemans

Dinsdagvoormiddag heeft de taskforce van Limburgse politici en sociale partners het akkoord over het Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat voorgesteld. ‘Ik bedank de collega’s voor deze inspanning, zeker in budgettair niet rooskleurige tijden’, zei Jo Vandeurzen (CD&V). ‘We hebben dit heel collegiaal aangepakt, met veel overtuiging’, antwoordde Geert Bourgeois (N-VA). De ogen zijn nu gericht op de federale regering.

De Vlaamse regering trekt 81 miljoen euro extra uit voor projecten die in Limburg de sluiting van Ford Genk moeten doen vergeten. De blik­vangers zijn het toerisme en een technologie­-campus in Waterschei. Dat stond dinsdag al te lezen in de ochtendeditie van De Standaard.

Het is geen toeval dat het plan deze week - na enig uitstel - wordt afgewerkt, vrijdag vertrekken immers de eerste werknemers bij de autobouwer. Alle partijen van de ‘Taskforce Limburg’ leken dinsdag tevreden met het actieplan dat de provincie uit het slop moet halen. Er leek een Limburggevoel in de Vlaamse regering teweeg te zijn gebracht.

‘Dit plan geeft hoop, omdat er onmiddellijk jobs worden gecreëerd, maar het biedt ook de bouwstenen voor een duurzaam economisch beleid op lange termijn’, vatte Ingrid Lieten (SP.A) samen. ‘Onze ambitie moet nu zijn om nooit meer hulp te moeten vragen, om sterk genoeg te zijn zodat we economische tegenslagen zelf te boven komen’, zei Limburgs gouverneur Herman Reynders.

Ogen gericht op Di Rupo

Net als minister-president Kris Peeters en zijn regering kijkt Reynders echter uit naar de stappen die de federale regering nu zal zetten. ‘Vrijdag overleggen we met de Vlaamse regering welke initiatieven wij kunnen nemen’, zei Yasmine Kherbache, kabinetschef van eerste minister Elio Di Rupo alvast.

De federale regering heeft naar eigen zeggen alvast 300 miljoen euro over voor de nieuwe gevangenis in Leopoldsburg, waarover in september een definitieve beslissing valt, en voor een betere spoorontsluiting van de provincie. ‘De werkplaats in Hasselt ontvangt een bijkomende capaciteit van 140 voertuigen en de IJzeren Rijn krijgt een upgrade.’

Daarnaast zal vrijdag vooral worden gepraat over de competitiviteit van de arbeidsmarkt, een van de stokpaardjes van Peeters. ‘We zullen kijken welke lastenverlagingen nog mogelijk zijn’, zei de kabinetschef nog. Het gaat dan over maatregelen voor het hele land, die toch een bijzondere impact kunnen hebben op de getroffen provincie. ‘Ik denk aan maatregelen tegen jeugdwerkloosheid, of de mogelijkheid om de uitkering van oudere werklozen te gebruiken om een stuk van hun loonkost te betalen.’