‘Goedkoop zwemspeelgoed is levensgevaarlijk’
Foto: shutterstock

Aan het strand gekochte zwemzitjes voor baby’s en kleine kinderen zijn vaak levensgevaarlijk. Er bestaat 'onmiddellijk risico tot verdrinken', waarschuwt TÜV Rheinland dinsdag in Keulen. Het keuringsorganisme testte waterspeeltuigen en baby-zwemzitjes uit vakantieoorden in Duitsland, Spanje, Italië, Griekenland, België en Nederland.

In totaal werden 50 producten onderzocht, waaronder opblaasbare zwemdieren en luchtmatrassen uit souvernirwinkels en strandkiosken. De prijs bedroeg hoogstens 10 euro. Resultaat: 20 van de 50 zwemartikelen mogen in de Europese Unie zelfs niet verkocht worden. Ze voldoen aan geen enkel van de fundamentele veiligheidsvoorwaarden.

In zes gevallen vonden de onderzoekers levensgevaarlijke zwemstoeltjes voor baby’s en kleine kinderen. Daarbij bestaat het risico op eruit glijden of kapseizen. De ouders worden misleid door vermeend veilige zwemstoeltjes, maar in werkelijkheid zijn ze levensgevaarlijk, zei TÜV-Expertin Christiane Reckter. 'Daarom zijn dergelijke zitjes absoluut verboden'. Van andere, opblaasbare zwemdieren komen inslikbare deeltjes los, zoals ventieldopjes. Zes waterspeeltuigen bevatten ontoelaatbaar hoge hoeveelheden schadelijke stoffen, zoals kankerverwekkende weekmakers.

De TÜV heeft de test ondertussen voor de vierde keer uitgevoerd. Over het algemeen is een 'licht positieve trend waarneembaar'. Zo zakte in 2009 nog meer dan 60 procent van de gekochte artikelen. Meer er zijn nog steeds veel gevaarlijke producten.

De TÜV beveelt daarom aan veiligheidsaanwijzingen in acht te nemen en slechts te kopen bij winkels die over een kwaliteitslabel beschikken. Veilige zwemhulpmiddelen of kinderzwemzitjes mogen bovendien niet als kleurig waterspeelgoed gevormd zijn. Verdacht is ook als de kunststofproducten een sterke onaangename geur hebben. In al die gevallen raadt de TÜV aan: Handen af!

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in