Fiscus krijgt regularisaties niet verwerkt
Foto: photo news

De fiscale amnestie is zo’n succes dat de fiscus voor zeven jaar werk dreigt te hebben. ‘We zullen een serieus tandje moeten bijsteken’, geeft woordvoerder Francis Adyns toe.

Het onverwacht succes van de fiscale amnestie doet een immens probleem rijzen bij het contactpunt fiscale regularisatie. De dienst kan de verwerking van de dossiers niet aan. In het tempo waartegen het contactpunt de aangiften nu volledig verwerkt krijgt, tweehonderd dossiers per maand, heeft de fiscus voor nog zeven jaar werk op de plank liggen.

De overheidsdienst Financiën had gisteren nog geen idee hoe hij de toevloed zal verwerken. ‘We zijn nog verdwaasd over het succes’, zei woordvoerder Francis Adyns.

Achterstand

In de eerste jaarhelft werd al een flinke achterstand opgelopen. Toen inde de fiscus 78,7 miljoen uit fiscale regularisaties, terwijl de begroting voor het hele jaar uitgaat van 488 miljoen. Adyns: ‘We zullen een paar tandjes moeten bijsteken.’

Fiscalisten zien niet in hoe de fiscus het probleem zelf kan oplossen. ‘Er zijn al nieuwelingen toegevoegd aan het contactpunt, maar men had even goed mijn schoonmoeder kunnen vragen’, schamperde een specialist gisteren. Bij Financiën laat Adyns uitschijnen dat er wellicht personeel zal overkomen van andere diensten. ‘Nieuwkomers alleen volstaan niet’, klinkt het. ‘Het personeel moet de materie kennen.’

De fiscus verwerkte in de eerste jaarhelft 1.173 dossiers. Dit jaar alleen al kwam er 17.210 aangiften bij. Gaat de fiscus nu de grootste bedragen eerst afhandelen? ‘We zullen intern moeten zien hoe we het aanpakken’, zegt Adyns.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in