Obama roept op tot kalmte na vrijspraak burgerwacht
Foto: AP

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zondagavond in een verklaring tot kalmte opgeroepen na de vrijspraak van burgerwacht George Zimmerman. ‘Ik begrijp de grote emoties, maar de jury heeft gesproken.’

Obama noemt de dood van de zwarte jongeman Trayvon Martin, die door de latino Zimmerman werd doodgeschoten, ‘een tragedie, niet alleen voor zijn familie en niet alleen voor een bepaalde gemeenschap, maar voor heel Amerika’.

‘Ik begrijp dat de emoties hoog oplaaien. Maar we zijn een rechtsstaat en een jury heeft zich uitgesproken. Daarom vraag ik elke Amerikaan om de vraag naar kalme reflectie te respecteren van de twee ouders die hun jonge zoon verloren.’

Obama vroeg de Amerikanen ook na te denken over hoe de golf aan schietincidenten te stoppen en in de toekomst dit soort tragedies te vermijden. ‘Dat is de manier om Trayvon Martin eer te bewijzen’, klonk het.

Dit weekend besliste een jury dat Zimmerman niet schuldig is aan de moord of de doodslag op Martin. De zaak zorgde voor heel wat ophef in de Verenigde Staten omdat racistische motieven vermoed werden. De vrijspraak leidde tot verscheidene demonstraties en verbolgen protest.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig