Zeven zelfgemaakte dorstlessers voor warme dagen
Foto: Ann Vertriest
Frisse waterijsjes, limonade of ijsthee maakt u gewoon zelf, zonder veel moeite en al helemaal zonder ongezonde bewaarmiddelen of een te veel aan suiker. Duik in uw koelkast of fruitmand en kijk welk van volgende recepten u in geen tijd tevoorschijn tovert.

- SINAASIJSTHEE -

Een recept van de blog Jonge Sla

Ingrediënten (voor een kan):

4 tl zwarte thee (bijvoorbeeld darjeeling)
8 à 9 tl suiker
3 sinaasappels (best biologisch en anders heel goed gewassen met heet water)
ijsblokjes

Bereiding:

Breng 900 ml water aan de kook. Als het kookt, haal het dan van het vuur en roer er de suiker in, en daarna de thee. Laat alles vijf minuten trekken, zeef het dan. Pers 2 sinaasappels en voeg het sap toe aan de thee. Laat die goed afkoelen en zet hem daarna in de ijskast. Serveer de thee met dunne partjes of schijfjes sinaasappel en veel ijs.


 

 - IJSLOLLY CAMPARI CRASH -

Een recept van de blog Alle dagen honger

Ingrediënten (voor zes ijsjes):

50 g rietsuiker
70 ml water
250 ml vers sinaasappelsap
100 ml vers citroensap
100 ml Campari

Bereiding:

1. Voeg de suiker aan het water toe en verwarm het water totdat de suiker helemaal is opgelost. Laat de siroop afkoelen tot kamertemperatuur.

2. Meng de siroop met de rest van de ingrediënten en vul de vormpjes. De alcohol zorgt ervoor dat de pops niet zo snel bevriezen.

3. Laat de ijsjes minstens 48 uur in de diepvries staan.

 

 

- CITROENLIMONADE MET GEMBER EN CITROENGRAS -

Een recept van de blog Photo-copy

Ingrediënten ( voor een kan):

250 g suiker
350 ml citroensap (plus pulp)
8 schijfjes gember (2 mm dik)
2 stengels citroengras
1,5 tot 2 l water (ijskoud)
1 extra citroen

Bereiding:

1. Los de suiker op in 20 cl van het water. Doe het suikerwater in een steelpannetje en breng eventjes aan de kook (30 seconden is ruim voldoende). De siroop is klaar als ze helder ziet. Haal van het vuur. Doe de schijfjes gember erbij en laat trekken tot de siroop lauw is. Vis er de gember uit en doe het citroensap bij de siroop. Laat afkoelen in de koelkast. Zet ook het water in de koelkast zodat het lekker fris kan worden.

2. Meng het ijskoude water met de citroen-gembersiroop. Neem een citroen en een limoen, snij ze in schijfjes en doe ze bij de limonade. Neem de twee citroengrasstengels en druk ze plat met een mes. Doe ze bij de limonade. Doe net voor het serveren ijsblokjes in de kan en de glazen.

 

 

- IJSLOLLY MET WATERMELOEN, LIMOEN EN MUNT -

Een recept van het Antwerpse Moon Pops

Ingrediënten (voor tien personen):

Watermeloen van 750 g
200 ml water
200 ml (niet gram) suiker
75 ml limoensap
Zeste van één limoen (de dunne, gekleurde laag van de limoenschil in fijne reepjes)
10 blaadjes verse munt

Bereiding:

1. Om suikersiroop te maken, heb je gelijke delen water en suiker nodig, volgens het eenvoudige principe: 1 glas water vraagt 1 glas suiker. Voeg de suiker bij het water in een pot, en warm het geheel op. Roer tot de suiker volledig opgelost is in het water. Zet de pot onmiddellijk van het vuur en laat het suikerwater afkoelen in de koelkast.

2. Snijd het vruchtvlees van de watermeloen in blokjes.

3. Hak de blaadjes verse munt fijn.

4. Mix de watermeloen, suikersiroop, limoensap, de zeste en de munt samen in een blender. Als je blender te klein is, kan je probleemloos in meerdere stappen mixen.

5. Roer het mengsel nog eens goed door in een kom, voor je de vormpjes ermee vult. Giet de vormpjes niet overvol, want door het vriesproces zet het mengsel uit. Steek de stokjes erin en wacht minstens 6 uur.

 

- SANGRIA VAN HIBICUSTHEE -

Een recept van de Nederlands theesommelier Kasia Vermaire

Ingrediënten (per glas):

4 g hibiscusthee
IJsblokjes
1 takje munt
1 schijfje sinaasappel
Agavesiroop

Bereiding:

1. Breng 40 cl water aan de kook. Neem de pan van het vuur, giet het hete water (95 °C) op de thee en laat 3 minuten trekken.

2. Vul een martiniglas met een vijftal ijsblokjes. Giet de thee over het ijs en doe er eventueel een theelepeltje agavesiroop bij. Werk af met een takje munt en een sinaasappelschijfje.

TIP: u kunt er ook frambozen of aardbeien aan toevoegen.

 

 

- IJSLOLLY MANGO-CHILI -

Een recept van het Nederlandse Gimme Pops

Ingrediënten (voor twaalf ijsjes):

450 g vruchtvlees van de mango (afhankelijk van de grootte, 1 à 2 mango's)
100 g ongeraffineerde rietsuiker
250 ml water
3,5 g fijngehakte verse chilipeper (ongeveer 1 cm van een peper)

Bereiding:

1. Voeg de suiker toe aan het water en verwarm het tot de suiker volledig is opgelost. Laat het suikerwater terug afkoelen.

2. Pureer het vruchtvlees van de mango en meng de chili door de puree.

3. Meng het afgekoelde suikerwater met de mango en vul hiermee de ijsvormpjes.

4. Zet de vormpjes in de diepvries.

 

 

- SINAASAPPEL-LIMOENSAP MET HONING -

Een recept van Truong Thi Quyên van het restaurant Little Asia

Ingrediënten (per glas):

Sap van 3 sinaasappelen
Sap van 1 limoen
1 el honing
3 ijsblokjes

Bereiding:

Meng alles goed en voeg de ijsblokjes toe.

 

Hoeveel bespaart u met deze tip?

€ 10

Vergeet roomijs en dure frisdranken, door zélf voor (bovendien heerlijke) dorstlessers te zorgen bespaart u makkelijk 5 à 15 euro.