Vrijdag is in de late namiddag een trein ontspoord in de buurt van Parijs, in het station van Brétigny-sur-Orge (Essonne). Het ongeluk heeft aan zes mensen het leven gekost en 22 anderen raakten zwaargewond, aldus president François Hollande.

Volgens sommige bronnen zou trein 3657 - met meer dan 350 passagiers - op de drukke lijn tussen Parijs en Limoges met grote snelheid het station van Brétigny-sur-Orge binnengereden  zijn en in tweeën gesplitst zijn. Een deel van de trein bleef rijden, een ander deel kiepte om op het perron. Volgens de Franse krant Le Parisien kieperden vier van de zeven wagons om.

Sommige passagiers werden geëlektrocuteerd of verpletterd. Volgens nieuwszender LCI hebben de hulpdiensten zich al over 192 mensen ontfermd. 

Er zijn 300 brandweerlieden, twintig medische teams en acht helikopters gemobiliseerd. Alle ziekenhuizen in de regio Parijs staan klaar om slachtoffers op te vangen.
 

President ter plaatse

De Franse president François Hollande is vrijdagavond naar Brétigny-sur-Orge getrokken. 
Volgens het Elysée gaat het staatshoofd praten met de prefect, het crisiscentrum bezoeken, en praten met mensen die het ongeluk overleefden en gewond raakten.

'Het zag er ernstig uit'

Jérome Galichon zat op de trein toen het ongeval gebeurde, vertelt hij aan de krant Libération. 'Ik zat in de wagon 5, de trein was vol. Toen we het station naderden, hadden we een minuut lang het gevoel dat de trein begon te dansen, onmiddellijk daarna ontspoorde hij. Mijn wagon, aan de voorkant van de trein, bleef op de rails, maar de wagons achteraan de trein vielen om. Er waren mensen die er slecht aan toe waren, zag ik. Het zag er ernstig uit. Er waren veel brandweermannen. We kregen water. We hopen dat we snel teruggebracht worden naar Parijs.'

Treinverkeer verstoord

Het treinverkeer in de buurt van Parijs is uiteraard ernstig verstoord. Dat heeft ook gevolgen voor de  Eurostar van Parijs naar Londen. Die kampt met een vertraging van om en bij 60 minuten. Voor de treinen van en naar Brussel zijn er geen problemen. Ook de Thalys ondervindt hinder: zeven treinen hebben vertraging, waaronder twee die vertrekken/aankomen in Brussel-Zuid, zo is te lezen op de website.

 

Op Twitter duiken ondertussen de eerste foto’s van het ongeluk op.