Familie die Afghaanse tienerbruid mishandelde alweer op vrije voeten
Sahar Gul in het ziekenhuis, januari 2012. Foto: AFP

In Afghanistan reageren vrouwenorganisaties en mensenrechtenactivisten vol afschuw op het vonnis van een Afghaanse rechtbank, die overging tot de vrijlating van drie leden van de schoonfamilie van Sahar Gul, het vijftienjarig Afghaanse meisje dat na een gearrangeerd huwelijk maandenlang mishandeld werd door haar schoonfamilie.

Het meisje was veertien toen ze werd uitgehuwelijkt aan een 30-jarige Afghaanse man. Nadat ze weigerde in de prostitutie te stappen werd ze opgesloten in de kelder van het ouderlijke huis, waar ze maandenlang gruwelijk werd gefolterd door haar schoonfamilie. Uiteindelijk kon de politie haar uit het huis in de provincie Baghlan bevrijden, waarna ze onmiddellijk naar het ziekenhuis moest worden overgebracht omdat ze dreigde te bezwijken aan haar verwondingen. In een filmpje dat de wereld rondging getuigde Gul aan de BBC over de dagelijkse mishandelingen.

In mei vorig jaar werden vijf familieleden - de schoonouders, echtgenoot en diens broer en zus - veroordeeld wegens marteling en schending van de mensenrechten. Guls echtgenoot, een Afghaans militair, en zijn broer waren echter niet in de rechtszaal aanwezig en zijn tot nader order nog steeds op de vlucht. De schoonouders en hun dochter werden veroordeeld tot 10 jaar celstraf, maar werden intussen alweer vrijgelaten.

Corruptie

Het proces had alles weg van een schijnvertoning. Getuigen werden niet op de hoogte gebracht van de zitting en konden dus niet aanwezig zijn. Zelfs Sahar Gul zelf werd niet geïnformeerd, hoewel dit verplicht is volgens de Afghaanse wetgeving. Dat zei Kimberley Motley, een Amerikaans advocate die in Kabul gevestigd is, aan de Britse krant The Guardian.

Motley, een bekend figuur in de Afghaanse rechtszalen, had het over een flagrant voorbeeld van corruptie. Volgens haar is het veelzeggend dat de familieleden reeds twee dagen na de uitspraak op vrije voeten waren, een procedure die doorgaans meer dan een week in beslag neemt. Motley besloot meteen na de uitspraak de verdediging van Gul op zich te nemen.

Artikel 26

Intussen trekken vrouwenorganisaties in Afghanistan aan de alarmbel. Afghaanse parlementsleden zouden namelijk een wijziging willen aanbrengen aan artikel 26 van het Afghaanse strafprocesrecht, waardoor niet enkel kleine kinderen maar ook “verwanten van de beklaagde” niet zouden mogen worden gehoord als getuige. Als de clausule in kwestie wordt aangepast, wordt het erg moeilijk, zoniet onmogelijk, om daders van huiselijk geweld voor de rechtbank te brengen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig