Brusselse regering bereikt akkoord over 4G
Foto: shutterstock

De Brusselse regering heeft een akkoord bereikt over aanpassingen aan de stralingsnormen in het Brussels gewest, waardoor de uitrol van mobiel internet via 4G mogelijk wordt.

Dat hebben Brussels minister van Milieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) en Brussels minister-president Rudi Vervoort aangekondigd. Belgacom-topman Didier Bellens haalde begin dit jaar nog zwaar uit naar de stralingsnormen, die volgens hem te streng waren om 4G aan te bieden. “De hoofdstad van Europa dreigt de enige plaats in Europa te worden waar geen 4G is”, hekelde hij. Aan die kritiek komt de Brusselse overheid nu tegemoet.

Brussel baseert zich niet op de Vlaamse of Waalse stralingsnormen, maar werkt een eigen regeling uit. De fors bekritiseerde norm van 3 volt per meter blijft behouden in het Brussels gewest, maar zal in de toekomst gelden per pakket technologie (2G, 3G, 4G) in plaats van voor alle technologieën samen.

Voor het respecteren van de norm, zal men de straling van de antennes van de verschillende operatoren bij elkaar optellen. De telecomoperatoren zullen dus moeten samenwerken, net zoals vandaag al het geval is in het gewest.

Locaties voor antennes gezocht

Er komt ook een expertengroep van wetenschappers, artsen, technici en economen die de evoluties in de sector voortdurend  opvolgen en elk jaar een rapport zal maken voor de regionale beleidsmakers.

Tot slot werkt de Brusselse regering aan een kadaster van openbare gebouwen die in aanmerking komen om antennes te plaatsen. Huyttebroeck beklemtoonde dat crèches, scholen of ziekenhuizen uitgesloten worden.

De telecomoperatoren zouden in totaal een 350-tal antennes nodig hebben, en zoeken nog een 200-tal plaatsen.

Geert Standaert, bij Belgacom verantwoordelijk voor netwerk en infrastructuur, zei eerder al gezegd dat een uitrol van 4G in de hoofdstad 12 tot 18 maanden zou duren. Voorlopig gaat het enkel over een politiek akkoord. Volgens minister Huytebroeck zouden de uitvoeringsbesluiten in het najaar moeten worden goedgekeurd, zodat in 2014 gestart kan worden met de uitrol van een sneller 4G-netwerk voor Brusselaars.

Eind april activeerde Belgacom de snellere netwerkstandaard al op zendmasten in de Brusselse noordrand, nog net aan de Vlaamse kant van de gewestgrens staan. Hierdoor kunnen inwoners van Ganshoren, Sint-Agatha-Berchem en Sint-Jans-Molenbeek nu al mobiel surfen op het 4G-netwerk.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in