‘431 zwaargewonden minder per jaar met fietshelm’
Foto: Pol De Wilde - Corelio

Als alle fietsers een helm zouden dragen, kan het aantal zwaargewonden met 42 procent worden verminderd. Dat leidt Touring af uit internationaal onderzoek. De mobiliteitsorganisatie wil vooral het dragen van een helm voor kinderen promoten.

Als Touring de cijfers van het onderzoek volgt, zouden er in België 431 fietsers niet zwaargewond raken als iedereen een fietshelm droeg. Uit cijfers van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) blijkt dat er in 2010 nog 7.809 letselongevallen bij fietsers, in 2011 waren er dat 8.849. In 2011 steeg het aantal zwaargewonde fietsers met 18 procent: van 867 tot 1.027.

Het onderzoek toont aan dat 42 procent van de zwaargewonde fietsers een hoofd- en/of hersenletsel heeft. Van die zwaargewonden raakte drie kwart geblesseerd in een ongeval zonder gemotoriseerd verkeer. Bij jonge kinderen van 0 tot 5 jaar stijgt dat aantal zelfs tot negen op de tien.

Touring testte daarop de kwaliteit, de gebruiksvriendelijkheid, de efficiëntie en het veiligheidsniveau van fietshelmen voor kinderen. ‘Geen enkele helm scoort onder het gemiddelde.’ Al die geteste helmen zijn verkrijgbaar op de Belgische markt en voldoen aan de Europese veiligheidsnorm.

Fietsersbond wil fietsvriendelijke omgeving

De Fietsersbond beveelt al jaren het gericht dragen van een fietshelm aan voor bepaalde groepen (bijvoorbeeld wielrenners die aan grote snelheid fietsen en kleinere kinderen) maar herhaalt haar verzet tegen een helmplicht voor fietsers. De organisatie pleit voor een globale visie op fietsveiligheid.

Volgens de Fietsersbond zal helmplicht, waar Touring overigens niet voor pleit, leiden tot heel wat minder fietskilometers, terwijl meer bewegen net tot een gezondheidswinst leidt. De organisatie waarschuwt ook voor negatief compensatiegedrag van autobestuurders. Zo blijkt uit onderzoek dat voertuigen meer afstand houden van fietsers zonder fietshelm dan van fietsers met helm.

‘Een fietsvriendelijke omgeving zal leiden tot meer fietsers en minder ongevallen’, klinkt het.