'Kinderen jaarlijks vaccineren?'
Foto: © JERRY LAMPEN
Een studie van het Kenniscentrum toont aan dat het aantal griepdoden onder bejaarden sterk zou dalen als kinderen elk jaar een griepprik krijgen. Griepcommissaris Marc Van Ranst heeft echter ook twijfels.

Elk jaar gaan in ons land tijdens de griepepidemie meer dan 200.000 mensen met griepachtige symptomen naar de huisarts, vierduizend mensen moeten zich door de griep laten opnemen in het ziekenhuis en zo’n 470 mensen, vooral ouderen, overlijden aan hun infectie.

Volgens een studie van het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) zouden die aantallen flink afnemen door een vaccinatieprogramma in scholen en door Kind en Gezin. 

'De motor van elke griepepidemie'

Volgens Philippe Beutels, professor gezondheidseconomie aan de Universiteit Antwerpen, die samen met collega’s van de Universiteit Hasselt aan de KCE-studie werkte, zijn kinderen 'de motor van elke griepepidemie'. Kinderen geven het virus immers razendsnel door, ook aan volwassenen, tot het uiteindelijk de kwetsbare groep ouderen bereikt.  

'Als de verspreiding van het virus bij de kinderen wordt afgeremd, zou dat de hele maatschappij beschermen’, aldus Beutels. Volgens de berekeningen van Beutels en zijn collega's zou het aantal bezoeken wegens de griep bij de huisarts met een kwart dalen, mocht tachtig procent van de kinderen tussen zes maanden en achttien jaar jaarlijks een griepprik krijgen.

'Voldoende ouders bereid tot vaccinatie?'

Daarom bepleiten de onderzoekers een opname van de jaarlijkse griepprik in de vaccinatiekalender. De vaccinatie van kinderen zou de overheid veel gezondheidskosten tijdens de griepepidemie sparen, denkt Beutels.

Griepcommissaris Marc Van Ranst heeft wel oren naar het voorstel maar houdt er ook twijfels op na. 'Zullen voldoende ouders bereid zijn om hun kind te laten vaccineren? De griepprik is immers bedoeld om iemand anders te beschermen.’