Handige apps voor fietsers (en hoe uw smartphone te gebruiken)
Foto: rr
Routebegeleiding, een fototoestel en doe-het-zelf-pechverhelping, altijd bij de hand. En een reeks spelletjes, uiteraard. Smartphones en tablets maken het leven op de fiets een stuk aangenamer. Een overzicht.

- ROUTEBEGELEIDING -

1. Knooppunten

Wie het knooppuntennetwerk nog niet kent, moet het dringend leren kennen. De nummerbordjes brengen U via de meest fietsvriendelijke wegen zowat overal naartoe. Soms met een ommetje, maar vrijwel altijd via de mooiste optie.

U stelt een route samen door van knooppunt naar knooppunt te fietsen. De volgorde kunt u zelf plannen met behulp van een knooppuntenkaart of de website . Er zijn ook applicaties waarmee dat kan, waarvan FietsKompas ( (2,69 euro - voorlopig alleen voor iPhone beschikbaar) en Fiets! (2,69 euro voor iPhone, gratis voor Android) de beste zijn.

 

2. Co-Rider

Co-Rider (2,69 euro voor iPhone) Een navigatiesysteem voor op de fiets dat werkt zoals in de auto. Met Nederlandstalige gesproken instructies via uw oordopjes, en automatische herberekening van de route als u afwijkt van het voorgestelde pad.

 

3. Naviki

Naviki (gratis voor iPhone en Android) is een beetje zoals Google Maps, maar met bijkomende informatie die nuttig kan zijn voor fietsers, zoals hellingsgraad en weersomstandigheden onderweg.

 

4. Abel Life

De AbelLife App is een winkeltje voor fiets- en wandelroutes in Nederland, maar de applicatie is gratis voor iPhone en Android. Daarna koopt en beheert u routes. Naast de weg wijzen, vertelt de applicatie ook anekdotes en weetjes over de omgeving.

 

 

- ONDERHOUD EN HERSTELLINGEN -

De meesten onder ons hebben één van deze meningen over onderhoud van en herstellingen aan de fiets: hoeft niet, kan ik niet of doet de fietsenmaker wel. Voor zij die toch aan hun eigen fietsje willen sleutelen – en u gaat daarin zo ver als u zelf wil – zijn er naast korte of lange cursussen in het echte leven ook nog de Youtube-filmpjes en de stap-voor-stap-applicaties voor smartphone. Youtube is gratis, maar u zal over het algemeen langer moeten zoeken naar de juiste uitleg dan met de (veelal betalende) applicaties.

1. Bike Doctor

Bike Doctor (4,49 euro - beschikbaar voor Android, iPhone, iPad en iPod Touch) is een van de populairste fietsherstel-applicaties (meer dan 15.000 downloads). De applicatie is visueel sterk ondersteund, en behandelt stap voor stap veelvoorkomende problemen. De instructiehandleidingen worden voortdurend aangevuld of verbeterd door de ontwikkelaars.

 

2. Fiets repareren – Handleidingen.

De applicatie Fiets repareren (0,89 euro) helpt u stap voor stap om de eigen fiets te onderhouden of een mankementje te herstellen.

 

 

- KIJK EENS WAT IK KAN -

Tracking apps houden bij waar u bent geweest en welke afstand u aan het wandelen, lopen, fietsen of ‘in transport’ (auto/openbaar vervoer) was. Die informatie kunt u rechtstreeks of achteraf delen met vrienden om – inderdaad – te tonen wat u heeft gepresteerd of aanmoedigingen te ontvangen.

1. Moves

De gratis Moves houdt met behulp van de GPS-module in uw iPhone accuraat afstanden bij, en ook de wijze waarop die zijn afgelegd. Het is bijna wonderbaarlijk – of ben ik niet helemaal mee met 'de technologie van tegenwoordig'? – te zien hoe de applicatie het verschil tussen wandelen, lopen en fietsen (toch niet zo heel veel snelheidsverschil) meteen opmerkt.

De applicatie werkt het best als u 3G heeft aanstaan. Een belangrijk nadeel – ook van heel wat andere applicaties trouwens - is dat de functie laten aanstaan zuipt energie. Ook de ontwikkelaars weten dat trouwens: ze waarschuwen dat u met de applicatie aangeschakeld uw mobieltje elke dag zal moeten opladen.

 

2. Runtastic

Wielrenners – of datanerds – kunnen met de applicatie Runtastic (gratis op Android en 4,49 euro op iPhone) nog een pak meer statistieken van een fietstocht bijhouden: duur, afstand, stijging en daling, route en verbrande calorieën. Kan zelfs uitgebouwd worden met hartslag-, cadans- en snelheidssensoren. De Open Cycle Maps bieden ook – veelzijdige – routebegeleiding. En dankzij de Geotagging functie kunt u foto’s delen en vrienden jaloers maken.

 

3. Strava

Op de fietscomputer Strava (gratis voor iPhone en Android) kunt u allerlei gegevens van uwroute registreren, en achteraf op een website delen, waar u vrienden of onbekenden kunt uitdagen om beter te doen.

 

4. Bike Fitting

Een te kleine of te grote fiets, of eentje die slecht is afgesteld (zadel te hoog of te veel naar voor, stuur te laag enzovoort) kan leiden tot lichaamsklachten zoals rug-, zadel-, knie- en nekpijn of gewoon een tragere fiets.

Een goeie fietsenmaker kan u goed op uw fiets zetten, en er zijn zelfs specialisten die een ‘bike fitting’ aanbieden. Maar voor u daaraan geld uitgeeft, kunt u misschien eerst enkele eenvoudige regeltjes controleren, bijvoorbeeld via de Size My Bike (4,49 euro voor iPhone). De applicatie berekent op basis van zes lichaamsafmetingen de optimale afstelling van uw fiets.

 

5. Sabine Hagedoren-apps

Drash, een gratis applicatie van Belgische makelij, vertelt u waar en wanneer het tijdens het komende half uur gaat regenen. Meestal geeft u dan als fietser voldoende tijd om zichaan die voorspelling aan te passen – al raad ik aan altijd regenkledij in de rugzak of fietstassen te hebben.

Drash gebruikt gegevens van buienradar.nl en werkt dus alleen in Nederland, België en Luxemburg. De site heeft trouwens zelf ook een applicatie voor Android.

 

6. Velo-app

De Antwerpse velo’kes en Villo! in Brussel zijn razendpopulaire fietsdeelsystemen. Zo populair dat je riskeert voor een leeggeplunderd rek te staan, of naar een vol rek te fietsen waar je de leenfiets niet in kwijtraakt.

Met de applicaties van beide systemen kunt u snel het aantal beschikbare fietsen en vrije plaatsen zien, en een kaart met het dichtstbijzijnde station. De app berekent ook de snelste weg ernaartoe. Voor iPhone, Android en de Brusselse versie.

 

- BEVESTIGING OP STUUR -

1. Handenvrij

Het is uiteraard niet de bedoeling dat u met die smartphone in de hand gaat fietsen. Dat is onhandig en gevaarlijk, en veel zal u niet kunnen volgen. Er bestaan bevestigingssystemen voor smartphone, zoals deze Quad Lock Case. U kunt er een doorzichtige rubber case overdoen voor als het regent – of voor sportieve fietsers die vrezen op hun iPhone te gaan zweten.

 

2. Handleband

Mogelijk nog handiger is deze – nog te ontwikkelen – Handleband, waarvoor momenteel een campagne loopt op Kickstarter. Met de Handleband kunt u smartphone en fietsverlichting makkelijk op het stuur bevestigen. En er zit zelfs een flessenopener bij – voor een fris pintje onderweg.

 

3. Lege batterij vermijden

Heel wat applicaties zuipen energie. Neem daarom een extra batterij mee, zorg dat u ergens onderweg kunt opladen, of monteer een oplader in het wiel.

EcoXPower bestaat uit een stuk dat je aan je fietswiel bevestigt (het toestel oogst energie uit het draaien van je wielnaaf), en een waterbestendige smartphonehouder voor op je stuur. Tegelijk laadt ook het LED-fietslicht mee op.

Siva Cycle werkt op een gelijkaardige manier. Door te fietsen laadt een (draagbare) batterij op, waarmee u vervolgens de smartphone, of andere multimedia, via USB kunt opladen.

 

4. Fietscomputer op de neus

Google Glass doet eigenlijk hetzelfde als de smartphone, maar dan handenvrij en recht voor de ogen. U bedient de bril met uw stem of een touchpad aan de zijkant. Razendsnel een foto maken, een instructievideo bekijken of routebegeleiding volgen, wordt zo een stuk eenvoudiger. En de datafreaks zullen gegevens over snelheid, hellingspercentage, hartslag enzovoort continu in het oog kunnen houden. Vermoedelijk duiken er de komende maanden en jaren nog wel meer mogelijkheden voor fietsers op.

Het Canadese Recon Instruments kwam onlangs met een eigen Google Glass_variant, met een dual core processor, Wi-Fi, ANT+, Bluetooth 4.0, GPS, een HD camera en allerhande sensoren. Ze beweren dat hun bril beter geschikt is voor wie er mee wil gaan sporten of fietsen. De bril is nog niet op de markt, dat zou voor later dit jaar moeten zijn.
 

U kunt zich afvragen of een databril niet ten koste van de concentratie gaat. Kunnen we wel op de weg letten en tegelijk route-instructies volgen? Ik vermoed dat dit aanvankelijk heel wat tegenstand zal oproepen. Maar zoveel verschil met de gps in de wagen – die ook op de voorruit, in het gezichtsveld hangt – is er eigenlijk niet, en dat het handenvrij is, lijkt me veiliger dan al fietsend op de smartphone zitten prullen.

 

- U KUNT ER OOK MEE BELLEN -

Met een paar goede oortjes kunt u ontspannen bellen op de fiets. Mijn goede vriend Jan is zelfstandig personal trainer, wat betekent dat hij vaak met de fiets onderweg is van klant naar klant. Jan gebruikt die fietstijd om telefonisch afspraken met klanten of leveranciers te maken. Dankzij de oortjes heeft hij geen last van omgevingsgeluiden, en kan hij ‘normaal’ bellen en overleggen.

Hijgtelefoons vermijdt u door de fietssnelheid te verlagen – oké, u bent misschien wat later op de bestemming, maar u hoeft straks niet meer stilstaand te bellen – en drukke (of slechte) wegen te vermijden. Uiteraard hijgt u minder met een betere conditie – door meer te fietsen – en kunt u bijgevolg meer bellen. Voor andere conditietips moet u bij Jan zelf zijn.