Loonsverhoging Britse parlementsleden valt niet in goede aarde
Foto: EPA

De aanbeveling van de Britse autoriteit IPSA (Independent Parliamentary Standards Authority) om midden in een soberheidskuur het salaris van de Britse parlemenstleden in twee jaar tijd met 9,3 procent te verhogen, heeft donderdag meteen en openlijk tegenwind gekregen, ook van de parlementsleden zelf.

IPSA stelt voor de jaarlijkse wedde van de volksvertegenwoordigers van 66.000 tot 74.000 pond (76.000 tot 85.000 euro) te verhogen in 2015. Dat is drie keer het gemiddelde loon in Groot-Brittannië (26.500 pond). Anderzijds bevat het voorstel ook de inperking van verscheidene voordelen rond restaurant- en taxikosten. Ook al de gulle afscheidsvergoedingen voor wie met pensioen zouden met het nieuwe voorstel tot het verleden behoren.

Het voorstel werd afgewezen door de vakbonden, door partijleiders en ook door parlementsleden. ‘Het is het slechtste moment om met een verhoging (...) van het salaris van de volksvertegenwoordigers te komen’, zo reageerde vicepremier Nick Clegg.

Ook premier David Cameron is tegen het idee. De leider van de Labour Party, Ed Miliband, betreurde de slechte timing ‘nu verpleegsters en onderwijzers het moeten stellen met een bevriezing van hun loon of met een erg laag inkomen’.