App wil anticonceptiepil vervangen (maar kan het nog niet)
Foto: CLUE

De gratis applicatie ‘Clue’ hoopt in de toekomst de anticonceptiepil te kunnen vervangen. Door de cyclus van de vrouw onder de loep te nemen en te voorspellen wanneer dames het vruchtbaarst zijn kunnen ze ook (lees: vooral) helpen bij koppels die net wel zwanger willen worden. De oprichtster is voorzichtig en raadt haar klanten aan de app nog niet als anticonceptiemiddel te gebruiken, tot er een meer nauwkeurige versie op de markt komt.

Ida Tin, de 34-jarige medeoprichtster van het bedrijf achter Clue, zegt: ‘We hebben op dit gebied geen innovatie meer gezien sinds de uitvinding van de pil en dat is zestig jaar geleden.’ De gratis iPhone-app houdt uw menstruatiecyclus nauwkeurig bij en het ultieme doel van Clue is om de anticonceptiepil te vervangen of om minstens een alternatief aan te bieden. Vrouwen moeten aangeven hoe ze zich voelen, hoeveel pijn ze ervaren zodat de app hun cyclus na een tijdje zo goed kent dat ze kan voorspellen wanneer ze niet of net wel vruchtbaar zijn.

‘Ik heb door de jaren heen heel wat vrouwen gehoord die zich zorgen maken omdat ze elke dag zo veel hormonen slikken om niet zwanger te raken,’ zegt Tin. ‘Miljoenen vrouwen kunnen de pil niet gebruiken wegens de ernstige nevenwerkingen. Voor hen kan Clue een oplossing zijn.’