Uitstel voor abortuswet in Ierland
Protest tegen abortus in Dublin, 6 juli 2013. Foto: AP

In Ierland is het parlement er gisteravond niet in geslaagd te stemmen over een nieuwe wet die abortus zou toelaten indien de zwangerschap levensbedreigende gevolgen heeft. Het wetsvoorstel weekt veel controverse los in het traditioneel katholieke land.

Na een lange nacht van verhitte debatten en emotionele toespraken werd de stemming over de ‘Protection of Life During Pregnancy Bill’, de wet die abortus voor het eerst gedeeltelijk zou legaliseren in Ierland, uitgesteld naar donderdag.

In feite betekent het voorstel slechts een zeer beperkte versoepeling van de abortuswetgeving. Als het wordt goedgekeurd wordt abortus toegelaten wanneer het leven van de moeder bedreigd wordt, maar ook wanneer ze zelfmoordneigingen vertoont.

De Ierse premier Enda Kenny van de conservatieve Fine Gael-partij wordt intussen sterk bekritiseerd wegens het voorstel. Tegenstanders van de nieuwe wet kampeerden de hele nacht aan het parlementsgebouw. Het debat zaait bovendien verdeeldheid binnen de eigen rangen, want er wordt verwacht dat sommige Fin Gael-leden tegen de wet zullen stemmen.

Kenny heeft altijd benadrukt dat het wetsvoorstel teruggaat op een eerdere beslissing van het hooggerechtshof. In 1992 vaardigde het hoogste Ierse rechtscollege namelijk een arrest uit waarin werd gesteld dat een zwangerschap mag worden afgebroken indien het leven van de moeder in gevaar is. Dit arrest werd echter nooit in een wet gegoten.

Het debat kwam de voorbije maanden opnieuw op gang na de dood van Savita Halappanavar, een jonge vrouw die overleed aan bloedvergiftiging nadat dokters in het ziekenhuis van Galway haar niet-levensvatbare fœtus weigerden weg te halen.