Heineken stoot Fins onderdeel af

Heineken verkoopt zijn Finse onderdeel Hartwall aan het Deense Royal Unibrew. De twee partijen hebben daarover een bindende overeenkomst gesloten.

Dat maakte de Nederlandse bierbrouwer donderdag bekend. De waarde van de transactie bedraagt circa 470 miljoen euro. Hartwall uit Helsinki is een drankenbedrijf dat naast bier ook onder meer frisdranken, water, wijn en sterke drank op de markt brengt. In 2012 was het bedrijf goed voor zowat 300 miljoen euro omzet. Heineken verwierf Hartwall in 2008 toen het bedrijf samen met Carlsberg de Britse biergroep Scottish & Newcastle overnam. Heineken kreeg via die acquisitie ook Alken-Maes in bezit.

Heineken, met de Belgische CEO Jean-François van Boxmeer aan het roer, verwacht de verkoop van Hartwall in het vierde kwartaal van dit jaar af te ronden, afhankelijk van onder meer toestemming van de mededingingsautoriteiten. De opbrengst zal worden gebruikt om de schuld af te bouwen.

Licentie

Heineken en Unibrew breiden daarnaast hun bestaande samenwerking uit. Het Deense bedrijf gaat de komende 10 jaar onder licentie Heineken-bier brouwen voor Finland, Estland, Letland en Litouwen. Op dit moment doet het bedrijf dat al voor de Deense markt, en is het distributeur van Heineken in de Baltische staten.

Royal Unibrew is de tweede brouwer van Denemarken, na Carlsberg, en produceert ook andere dranken. Bekende bieren in eigen land zijn bijvoorbeeld Royal, Ceres en Odense Pilsner. Verschillende bieren worden geëxporteerd onder de merknaam Faxe. Het bedrijf is ook actief in de Baltische staten.