Gent-centrum tot 8 graden warmer dan daarbuiten

Het centrum van Gent is gemiddeld 3 graden warmen dan daarbuiten en het verschil kan oplopen tot 8 graden op hete dagen. Dat is de conclusie van onderzoekers van het VITO en de UGent, die een hittestudie uitvoerden in opdracht van de stad Gent.

In de zomer van 2012 werd een meetcampagne uitgevoerd met vaste temperatuur- en vochtigheidssensoren verspreid over de stad en het omliggende platteland. De temperatuurmetingen werden aangevuld met modelberekeningen en infraroodsatellietbeelden. Daaruit blijkt ook dat het stedelijk hitte-eiland, dat ontstaat wanneer er een temperatuurverschil optreedt tussen de stad en het omliggende platteland, het sterkst is na zonsondergang. In de binnenstad zijn er jaarlijks ook acht warme nachten meer dan op het platteland. Dan zakt de temperatuur niet onder de 18 graden.

Het temperatuurverschil is vooral een gevolg van de bebouwde en verharde omgeving in een stad: harde materialen zoals asfalt, beton of natuursteen slaan meer warmte op en geven die vertraagd af aan de omgeving. Verwacht wordt dat het effect versterkt wordt door de klimaatverandering en de verdere verstedelijking.

Schepen Tine Heyse (Groen), onder meer bevoegd voor Milieu, Klimaat en Energie, wil met meer groen, meer water, meer schaduw en minder verharding zogenaamde nieuwe hitte-eilanden voorkomen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig