Amanda Berry (27), Gina DeJesus (23) en Michelle Knight (23), de drie vrouwen die jarenlang gevangen werden gehouden in een huis in Cleveland (Ohio), bedanken iedereen die hen heeft gesteund na hun vrijlating. ‘Het was een zegen, die stroom aan liefde en vriendelijkheid’, zei Berry.

In de video spreken Berry, DeJesus en Knight afzonderlijk hun dank uit voor alle steun. Het is de eerste keer dat ze publiek spreken. Knight zegt dat ze door een hel is gegaan, maar sterk genoeg is om de draad weer op te pakken. ‘Ik wil mijn leven niet laten bepalen door wat er is gebeurd’, zegt ze.

‘Ik word elke dag sterker’, zegt Berry. ‘En het heeft geholpen omdat iedereen mijn privacy respecteert. Ze vraagt in het filmpje om haar privacy te blijven respecteren. ‘Geef ons tijd om een normaal leven te leiden.’

Ze bedanken iedereen ook voor de donaties die binnenkwamen. Via The Courage Fund kwam meer dan 1 miljoen dollar binnen. Het fonds werd speciaal opgericht om de drie vrouwen te ondersteunen. Ook de ouders van DeJesus, Felix DeJesus en Nancy Ruiz, bedanken de Amerikanen voor hun financiële hulp.

Gina DeJesus, Amanda Berry en Michelle Knight

329 punten

De vrouwen werden tussen 2002 en 2004 ontvoerd door de schoolbuschauffeur Ariel Castro (52), toen ze 14, 16 en 20 jaar oud waren. Ze werden vastgehouden in zijn huis in Cleveland. De vrouwen mochten niet naar buiten en werden mishandeld en verkracht. Castro verwekte bij Berry een kind dat nu 6 jaar is. Ook Knight werd zwanger, maar Castro sloeg en verhongerde haar waardoor ze een miskraam kreeg.

Op 6 mei van dit jaar lukte het Berry om het huis te verlaten en om hulp te roepen. Een buurman schakelde de politie in. Kort daarna werd Castro gearresteerd. Hij wordt vervolgd voor kidnapping, verkrachting en moord. Op 329 punten is hij aangeklaagd. De openbare aanklager zal de doodstraf eisen. Castro pleit onschuldig.

De rechtszaak staat gepland voor 5 augustus. Vorige week verwierp de rechter nog een verrassend verzoek van Castro. Hij wou dat zijn 6-jarige dochter bezoekrecht kreeg om hem in de gevangenis te zien, maar dat vond de rechter 'ongepast'.