Sprite bevat vanaf midden juli 30 procent van de zoetstof Stevia en daardoor een derde minder suiker dan voorheen. Coca-Cola voert als eerste grote producent de natuurlijke zoetstof Stevia toe aan een van haar frisdranken.

De 30 procent minder suiker in de nieuwe Sprite wordt vervangen door de natuurlijke zoetstof Stevia, die gewonnen wordt uit de gelijknamige plant. Momenteel wordt één extract van de plant gebruikt in Sprite, maar Coca-Cola onderzoekt of ze ook de negen andere onderdelen met zoete smaak in de toekomst kunnen gebruiken.

Met minder suiker in frisdranken wil Coca-Cola tegemoetkomen aan de behoeften van de consument, luidt het. Die zijn in elk land verschillend, maar meer en meer mensen denken aan hun gezondheid en willen minder calorieën maar even veel smaak als in de gesuikerde variant.

‘Onze dranken moeten aan die wensen voldoen, maar tegelijk wel zo dicht mogelijk bij de smaak van suiker aanleunen’, legt directeur David Michiels van innovatiecenter R&D uit. Er zou een licht bittere nasmaak kunnen zijn, zegt Luc Aelterman van het bedrijf op Radio 1.

Het eerste drankje van het bedrijf was Coca-Cola in 1886. Vandaag bezit Coca-Cola 500 merken en 3.500 producten in 206 landen wereldwijd. Wereldwijd zijn er zes R&D of innovatiecenters waarvan één in Brussel dat voor 108 landen werkt in Europa, Afrika en Eurazië.

Ook Lipton verkoopt al een tijdje een frisdrank met stevia.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in