‘Seks op de eerste date mag wel’
Foto: Shutterstock

Andrea Syrtash en Jeff Wilser, twee New Yorkse relatietherapeuten, vinden de huidige datinggidsen achterhaald. In hun nieuwe boek ‘It’s Okay To Sleep with Him on the First Date: And Every Other Rule of Dating, Debunked’ leggen ze uit waarom.

De auteurs Syrtash en Wilser vinden dat mensen die daten geen rekening moeten houden met de bestaande regels. ‘In de liefde moet je risico’s nemen’, legt Syrtash uit. ‘De beste liefdesverhalen die ik heb gehoord zijn van mensen die de bestaande regels overboord gooiden’. Zo zijn ze van mening dat seks op een eerste date wel kan.

De twee geven toe dat vrouwen verschillende redenen kunnen hebben om tijdens een eerste date nog niet meteen tussen de lakens te duiken. Toch willen ze duidelijk maken dat mannen niet meteen afhaken omdat je snel seks hebt. ‘Mannen vinden vrouwen die hen laten wachten niet altijd interessanter dan vrouwen die de eerste avond al blijven slapen', zegt Wilser.

Deze vijf regels mogen we volgens hen gewoon vergeten:

1. Geen seks op de eerste date

Wachten met seks maakt geen magische chemische reactie los, vinden Syrtash en Wilser.

2. Date nooit een collega

Vaak krijgen we te horen dat we bepaalde mensen zeker niet mogen daten. Maar je kan de chemie tussen mensen onmogelijk zomaar uitschakelen, menen Syrtash en Wilser. 'Zo kan je verliefd worden op plaatsen waar je het niet zou verwachten.'

3. Praat nooit over politiek of religie tijdens een eerste afspraakje

Klachten na een date zijn vaak dat een van de twee te veel over zichzelf praatte of dat het gesprek saai was. Daarom vinden Syrtash en Wilser dat je dan maar beter wel kan discussiëren over zaken waarover je gepassioneerd bent.

4. Beëindig de relatie wanneer de seks slecht is

Vaak wordt seks 'slecht' genoemd, terwijl het gewoon 'ongemakkelijk' was, aldus Syrtash en Wilser . 'Het duurt even voor het juiste ritme is gevonden.'

5. Doe niet aan sexting

Volgens de auteurs kan je pas pikante sms-berichtjes naar elkaar sturen als je met elkaar hebt geslapen. 'Verstuur enkel berichten naar mensen die je volledig vertrouwt, vermijd afkortingen zoals Hot4u en doe enkel aan sexting wanneer je nuchter bent', geven ze nog mee.

Syrtash en Wilser gooien de meeste traditionele datingregels dus overboord, maar aan enkele gewoontes blijven ook zij vasthouden. Zo is Wilser ervan overtuigd dat mannen nog steeds moeten betalen op de eerste date als. Ook wanneer hij blut is, de date niet zijn idee was of als de vrouw duidelijk geen interesse toont.

'De man die niet betaalt is geen heldhaftige strijder voor de vrouwenrechten,’ klinkt het. ‘Hij is gewoon gierig.’

Ze zeggen ook dat vrouwen er ‘sexy en toegankelijk’ moeten uitzien op hun eerste date, ‘zonder te overdrijven’.