Kernkabinet legt basisprogramma 21 juli vast
Foto: AFP

Op enkele aspecten na heeft het kernkabinet vrijdag het basisprogramma voor 21 juli, wanneer koning Albert de troon overlaat aan kroonprins Filip, vastgelegd. Dat heeft premier Elio Di Rupo verklaard na afloop van de ministerraad.

De nationale feestdag begint om 9.30 uur met het traditionele Te Deum in de Sint-Michiel en Sint-Goedelekathedraal. Om 11.15 uur vindt in het Koninklijk Paleis de plechtigheid plaats waarbij koning Albert II troonsafstand zal doen, om 12.45 uur gevolgd door de eedaflegging van kroonprins Filip tot de zevende koning van ons land voor de Verenigde Kamers in het federaal parlement.

Om 13.45 uur trekt de kersverse vorst naar de Congreskolom om er hulde te brengen aan de Onbekende Soldaat, gevolgd door de schouwing van de troepen (16.05 uur) en het defilé op het Paleizenplein (17 uur). ‘s Avonds trekt het nieuwe vorstenpaar naar het feest in het Warandepark. De dag wordt afgesloten met het traditionele vuurwerk om 23 uur.

Of er ook hoge buitenlandse gasten zullen worden uitgenodigd, is nog niet getrancheerd, al preciseerde de premier dat dit geen traditie is in ons land. De eedaflegging vindt immers plaats in het parlement en dat belooft al “eivol” te zullen zijn.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in