VIDEO. De opvallendste toespraken van koning Albert II
Foto: Photo News
Tijdens zijn koningschap heeft Albert II enkele opvallende toespraken gehouden. Op 21 juli gaf hij misschien zijn meest opvallende pleidooi. Een bijzonder strijdvaardige koning maakte zich toen kwaad op de politiek en riep druk gesticulerend op tot actie.

De beelden van de eedaflegging van Albert zijn op het netvlies gebrand. Een parlementslid riep ‘Vive la république d’Europe! Vive Lahaut!’. Daarna gaf de koning een toespraak waarin hij zei zijn broer Boudewijn als inspiratie noemde.

In 1994 gaf Albert II zijn eerste toespraak naar aanleiding van de nationale feestdag. Daarin uitte hij de hoop dat de nieuwe instellingen van het land goed zouden werken na het Sint-Michielsakkoord.

De koning kwam op 21 juli 2011 de huiskamers binnen met de zin 'Dames en heren, beste landgenoten, Op deze nationale feestdag had ik me graag verheugd, samen met u, over de eedaflegging van een nieuwe volwaardige regering. Helaas, zo ver zijn we niet, en ik betreur het.'

Wat volgde was een dramatische en erg politiek getinte 21 julitoespraak voor het uitblijven van een volwaardige regering. De scherpe toespraak ging in tegen de verwachtingen. Vele politici en royaltywatchers hadden vanwege de onzekere politieke situatie een vage tekst voorspeld.

 

Ook de kersttoespraak van 2012 zal nog lang in het geheugen blijven hangen. De koning waarschuwde voor populisme, en verwees daarmee impliciet naar de N-VA. Als klap op de vuurpijl maakte de koning een vergelijking met de jaren 30 en de kwalijke gevolgen die het populisme toen had in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog.