Media-aandacht voor Belgisch vorstenhuis in tien jaar gehalveerd
Foto: BELGA

Het zal vandaag op deze voor België historische 3 juli 2013 misschien anders lijken, maar zowel de openbare omroep VRT als de commerciële zender vtm besteden tegenwoordig de helft minder aandacht aan de monarchie dan tien jaar geleden. Dat bleek uit een recent onderzoek van de KU Leuven over de periode 2003-2012 onder leiding van Marc Hooghe, professor politieke wetenschappen aan het Centrum voor Politicologie.

Bij het onderzoek van de KU Leuven werden 7.000 televisiejournaals van VRT en vtm uit de periode 2003-2012 bestudeerd. Terwijl in 2003 nieuws over koningshuizen (zowel het Belgische als dat van andere landen) nog goed was voor bijna drie procent van de totale nieuwstijd, is dat in 2012 gehalveerd tot ongeveer anderhalf procent. Opvallend is dat die dalende trend perfect gelijkloopt bij de twee grootste zenders in Vlaanderen.

Weliswaar krijgt koning Albert II sinds 2007 een meer uitgesproken politieke rol, maar de aandacht voor de activiteiten van de overige leden van de koninklijke familie lijkt achteruit te gaan. De media hebben veel minder belangstelling voor de monarchie dan tien jaar geleden.

De media-aandacht voor kroonprins Filip stagneert gedurende de hele periode 2003-2012. Er is geen enkele aanwijzing dat hij actief wordt voorbereid op zijn toekomstige functie. ‘In Nederland is Willem-Alexander de voorbije jaren veel nadrukkelijker in de functie van toekomstig staatshoofd beginnen optreden’, stelt professor Marc Hooghe vast. ‘In België was die trend wat kroonprins Filip betreft helemaal niet waarneembaar.’