Verschillende buitenlandse kranten hebben het nieuws over het aftreden van koning Albert II al opgepikt.

“Belgium’s King Albert II ‘to abdicate’”, titelt de BBC op zijn website. De Britse openbare omroep benadrukt de koning zijn aandeel in het oplossen van de voorbije institutionele crisis en besteedt aandacht aan het ‘schandaal’ van zijn buitenechtelijke dochter.

‘Respect voor de koninklijke familie is een van de weinige factoren die de communautaire verdeeldheid overstijgt’, klinkt het nog.

Le Monde verwijst naar de Belgische media die zeker zijn dat de koning zijn aftreden aankondigt. ‘Zijn gezondheid is zeer zwak’, schrijft de krant.

Nrc.nl pikt een citaat van een kabinetschef op die De Standaard heeft gebracht. "Op de vraag aan de kabinetschef of dat de inhoud van de toespraak zal zijn, was het antwoord: ‘Dat kan je zelf ook wel raden, zeker?’."

De Spaanse krant El País opent zijn website met een bericht over de troonsafstand. El País laat ook niet na uitgebreid te verwijzen naar de polemieken over Delphine Boël en de omstreden stichting van koningin Fabiola. El Mundo speelt het iets kleiner, maar plaats Albert ook bovenaan zijn site, eveneens met een verwijzing naar Delphine Boël.

Net zoals de meeste buitenlandse media verwijst de Italiaanse krant La Stampa naar de voorbije troonsafstand van de Nederlandse koningin Beatrix. De 79-jarige koning Albert is moe, klinkt het.