Reynders vraagt uitleg over Amerikaanse spionage
Kerry en Reynders bij een bezoek van de eerste aan ons land in april Foto: AFP

De VS moeten ons land meer uitleg geven over mogelijke spionage van de Europese Unie. Dat heeft Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) gezegd in een brief aan Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Hij sprak ook ambassadeur Howard Gutman over de kwestie.

Volgens het Duitse Der Spiegel heeft de Amerikaanse geheime dienst EU-vertegenwoordigers in Washington en New York afgeluisterd en het interne computernetwerk geïnfiltreerd. Ook in de Brusselse gebouwen van de EU-ministerraad zouden mails en telefoontjes afgetapt zijn.

Reynders zei maandag al dat hij het ‘zeer ernstig’ zou vinden als het verhaal waar blijkt te zijn. Hij sommeerde Amerikaans ambassadeur Howard Gutman om ‘uitleg te komen verschaffen’. Maar die kon volgens Reynders weinig uitleg verschaffen over de werking van de veiligheidsdiensten.

Voor Reynders maakt het een groot verschil of de inlichtingenvragen komen van de politieke overheid of van de veiligheidsdiensten. Vragen van veiligheidsdiensten kunnen, als de vraag van de overheid komt wijst dat op een gebrek aan vertrouwen, zei de minister in De Ochtend. 'We zijn erg transparant naar de VS toe.'

Het opschorten van de onderhandelingen over het een vrijhandelsakkoord tussen de EU en de VS vindt Reynders een brug te ver. 'We moeten eerst wachten op meer uitleg, en vooral op een duidelijk engagement.'

De minister bezorgde ook een brief aan Gutman voor Kerry waarin hij verduidelijking vraagt. Reynders schrijft in de brief ook dat België het ‘onaanvaardbaar’ zou vinden dat internationale instellingen op haar grondgebied zijn afgeluisterd.

‘Spionage is er altijd’, verklaart Reynders. Toch is hij verrast over de omvang van deze spionagezaak, en van het feit dat het van de regering-Obama kwam.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig