Electrawinds stelt kapitaalverhoging uit
Foto: BELGA

Het groenestroombedrijf Electrawinds meldt dat het vers geld krijgt en een nieuwe CEO, in ruil voor het afbouwen van de schulden en het verminderen van de activiteiten. Hiermee bevestigt het eerdere berichten in De Standaard.

De kapitaalverhoging is pas voor september of oktober , in plaats van deze maand, staat in het persbericht.

Electrawinds heeft vers geld nodig omdat het kreunt onder zijn 361 miljoen euro schulden. Die zijn het resultaat van de sterke groei van het bedrijf uit Oostende.

Volgens de bronnen van De Standaard heeft Electrawinds zo’n 150 miljoen euro vers geld nodig. Dat wordt echter nog niet bevestigd in het persbericht. Het bedrijf heeft op het nippertje een wanbetaling vermeden. Dat was te danken aan een overbruggingskrediet van onder meer de Vlaamse Energieholding (10 miljoen euro) en van de Federale Participatiemaatschappij (2,5 miljoen), staat in het persbericht. De bankkredieten werden voorwaardelijk verlengd tot midden december. Schuldeisers zoals de Participatiemaatschappij Vlaanderen en de Federale Participatiemaatschappij zouden ook bereid zijn om een deel van hun schulden om te zetten in aandelen.

In ruil moet Electrawinds zijn activiteiten afbouwen. Het bedrijf gaat zich enkel nog toeleggen op een aantal regio’s (België/Frankrijk, Servië/Roemenië en Kenia), en op wind en biomassa. De zonne-energieactiviteiten zullen worden verkocht, zo bevestigt het bedrijf dinsdag.

Huidig CEO Luc Desender zal zoals bekend worden vervangen. Hij blijft wel het directiecomité voorzitten en de strategie bepalen.